Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stora måste också agera!

Det var säkert åtskilliga kommunpolitiker i Dalarna som hajade till och snabbt kastade sig över artikeln i Dagens Samhälle som varslade om att 19 kommuner i landet saknar överlevnadskraft. Tidningen slog fast att tolv av kommunerna minskat sin befolkning varje år under två decennier och därför torde ha dött ut före sekelskiftet.

Prognosen delas förstås inte av kommunpolitikerna i de kommuner som pekas ut. Det vore också politiskt tjänstefel medge att tidningen bidrar med annat än dåligt underbyggda spekulationer.
Men i den egna kammaren är det nog flera kommunalråd som tillstår att problemen är så stora att enda lösningen för den egna kommunen är att låta sig bli en del av en större kommunbildning.

Ingen kommun i Dalarna finns med på tidningens dödslista, men flera i våra granlän, som Ljusnarsberg och Hällefors i Västmanland, Ovanåker och Ljusdal i Hälsingland och Torsby och Munkfors i Värmland. Flera av de 19 kommunerna som befaras ha gått under före sekelskiftet har i dag befolkningstal som ligger i nivå med flera kommuner i Dalarna.

Men dalakommunerna redovisar inte så drastiska befolkningstapp som dem som tidningen räknat fram för den kommunala dödslistan. Men problemställningen känns igen också i vårt län; det föds för få barn samtidigt som de årliga dödstalen är stora.
Samhället har krav på sig att ge god service inom alla sektorer och särskilt när det gäller skola och omsorg. Det innebär ett långsiktigt krav på tillväxt.
Bland många kommun- och landstingspolitiker knyts stora förhoppningar till effekterna av det nya skatteutjämningssystemet som, förenklat uttryckt, innebär att rika kommuner får dela med sig till fattigare.
Men reformen innebär inte att beslutsfattarna kan klä sig i spenderbyxor. Utan fortsatta besparingar och effektiviseringar i verksamheten, är sanningen snart i fatt berörda kommuner.
Vansbro och Orsa är Dalarnas minsta kommuner sett till antalet invånare. Vid senaste årsskiftet redovisade Vansbro 6 779 och Orsa 6 835 invånare. Utan förmåga att hitta smarta lösningar och framför allt att inse värdet av samarbete över kommungränserna, blir det svårt för berörda kommunpolitiker att kunna garantera sina invånare en service jämförbar med den som erbjuds i andra och något större kommuner.

Inför riksdagsvalet nästa år hoppas jag att den politiska agendan formas så att kommunernas överlevnad sätts i fokus. Hittills är det bara Centern och Vänsterpartiet som tydligast satt ned foten kring politiska förslag som markerar i rätt riktning.
Men om det ska bli någon förändring i politiken krävs också att de stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, tar landsbygdsfrågan på större allvar, för det är utanför storstadsregionerna problemen är mest akuta.
Varför denna tystnad kring en så viktig fråga?

Christer Gruhs

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel