Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tränar på forehand och backhand

– Det är så kul att spela pingis och få lära sig att slå backhand och forehand. Förresten, jag har ett troll ute i bilen, säger Maya 6,5 år.

Leif Gunnarsson från Borlänge bordtennisklubb tar emot barnen som går i pingisskolan. Klockan är runt fem på kvällen och undan för undan studsar barnen in med sina föräldrar. Klubben har skola på måndagkvällar för barn i åldrarna 7-10 år. Det är drop-in så den som är nyfiken kan komma och prova på.
Leif som både sitter i styrelsen, är tränare och spelar i klubbens distriktslag, tycker det är viktigt att engagera barn och låta dem få röra på sig.

Han berättar att det finns sex tränare som alternerar bland de olika grupperna. De skolar även in unga spelare som får gå bredvid och lära sig att träna de yngre.
Från tidigare pingisskola har det blivit två fortsättningsgrupper med sex spelare i varje, allt för att det blir lättare att få en dag som passar alla. Klubben har över 100 medlemmar där ungefär 45 stycken tävlingsspelar.
Efter att Leif ropat upp de små och gått igenom om vad som ska tränas, blir det uppvärmning.
– Följ mig, ropar Leif. Alla skuttar runt borden. På ena sidan är det en slalombana som alla svänger igenom. Det blir höga knälyft, alla gör likadant.

På golvet ligger en repstege. Där ska man trippa mellan pinnarna så fort det bara går. Det är fnitter och skratt och alla gör sitt bästa. Bra, ropar Leif.
– De här övningarna är till för att bli varm och att få i gång fötterna. Fotarbete är mycket viktigt i bordtennis, säger Leif.
Alla lyssnar och nickar instämmande. De har fått röda kinder och vill börja spela.
– Kom och ställ er här vid bordet så ska jag visa hur ni ska slå innan vi delar upp oss, säger Leif.

Maya Rusgovas är sex och ett halvt år hon har en hästsvans rakt upp på huvudet. Det är bara för att hon ska se bollen bättre, säger hon. Det svåraste är att hänga med på uppvärmningen tycker hon.
Spelet kör i gång. Backhanden ska tränas. Alla slår cross mot varandra. Koncentrationen är total. Leif går mellan borden och visar hur de ska hålla i racketen.
Erik Lundström och Kasper Andersson åker ända från Djurås för att få spela pingis i Borlänge. Båda tycker det är jättekul.

Johnny Fredborg
johnny.fredborg@daladem.se