Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tränar tillsammans och har roligt under tiden


- Jag rör mig mycket lättare och balansen är mycket bättre, säger Bibbi Broberg.
Hon och hennes man Håkan började styrketräna tillsammans med andra i en seniorgympagrupp.

Det sociala är minst lika viktigt som själva träningen, säger Bibbi Broberg.
- När man inte längre har några arbetskamrater är det extra roligt att träffas så här. Man morsar på varandra och pratar lite och ibland äter vi tillsammans som vi gjorde under projektet, säger hon.
Bibbi och Håkan Broberg såg en annons som vände sig till "styrketräningsovana seniorer." Cathis Dicander som är medlem i Friluftsfrämjandet och tränar mycket själv kom med idén och Malin Jonsson, friskvårdskonsulent i Falu kommun, nappade.
- Det är ju en investering i ens egen hälsa, säger Leif Boberg och hans fru Liselotte.
Gruppen som växte från 12 till 18 personer tränade totalt 12 gånger. Var och en fick instruktion av tränare på Actic, före detta Nautilus, i gymmet på Lugnet.


Gruppen startade i januari i fjol. Så gott som alla har fortsatt. Att bekanta sig med lokalerna på Lugnet betydde också mycket, de flesta hade inte varit i simhallen tidigare. Gruppen har också gått stavgång,gått på upptäcktsfärd på Lugnet och fått information om kost. Under själva projektet tränade alla två gånger i veckan på en bestämd tid. En del har fortsatt så och en del tränar ännu mer nu.
- Jag styrketränar två gånger i veckan och simmar två gånger, berättar Leif Boberg.
Gänget som DD möter i Actic på Lugnet var inga soffpotatisar innan de började styrketräna.
- Jag gillar skogspromenader och har alltid gått mycket. Nu märker jag att jag orkar gå längre, säger Maj Friberg som tagit med två kompisar till träningen.

Kroppen är mycket mjukare, säger Ulla Forsberg.
- Det är stor skillnad mot tidigare.
Cathis Dicander, 70, vet vad träningen betyder.
- För sex år bröt jag lårbenet, ett komplicerat brott med många skruvar och spikar i låret. Många trodde inte att jag skulle komma tillbaka. Men tack vare träningen gjorde jag det.
- Jag var ju redan bekant med maskinerna här på gymmet och kunde börja träna igen väldigt, väldigt försiktigt.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se