Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tre misstänkta spritsmugglarna kvar i häktet

Häktningen av tre av de häktade i spritsmugglingshärvan i Borlänge förlängdes under veckan. Samtidigt begärdes offentlig försvarare för den 60-årig borlängebo som misstänks för olovlig befattning med smuggelgods och olovlig försäljning av sådant, i båda fallen grova brott.
60-åringen har enligt misstankarna tagit hand om och sålt insmugglad sprit åt eller tillsammans med de övriga åtalade i vart fall under 2012 och fram till avslöjandet under vårvintern.
Det var natten mot den 19 februari som tullkriminalen slog till mot fem personer i och kring Borlänge. Tre av dem kom att häktas och sitter alltså fortfarande i häkte. Två av dem gick med på att förlänga häktningstiden, den tredje häktades trots kraven på frigivning.
Samtidigt togs alltså 60-åringen som misstänks vara deras distributör till förhör.
Utredningen visar att de misstänkta gjort minst 74 och kanske upp emot 150 resor till Tyskland där de köpt sprit och fört in till Sverige utan att betala skatt. Enligt misstankarna har de sålt spriten.
Hos 47-åringen som framstår som ledaren för trafiken har det gjorts betalningssäkring av värden för 1,9 miljoner. Det är den skatt han beräknas ha undandragit.
Med utgångspunkt från den summan kan värdet på den insmugglade spriten uppskattas till cirka tio miljoner kronor.

Gubb Jan Stigson