Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill inte bli ”rökta”

Förbjud rökning på arbetsplatser – åtminstone där det finns barn, ungdomar och icke-rökande vuxna.
Det föreslår anti­tobaksgruppen vid Gagnefs högstadieskolor.
– Alla borde stötta vårt initiativ, anser Britta Liss.

I dag är det relativt få av kommunens högstadieelever som röker.
– Det är ett tiotal i Mockfjärd och lite fler i Djurås, berättar Ida Holm och Victor Blomkvist.
Under arbetet med att ta fram fakta och informationsmaterial om tobakens skadeverkningar har ungdomarna konstaterat att det röks både i och omkring skolbyggnaderna.

– De vuxna borde föregå med gott exempel och inte röka i kontorsrum eller intill skolor och förskolor. Egentligen borde att alla arbetsplatser vara rökfria och alla politiska partier borde ställa upp på och verka för det, utan att försöka vinna partipolitiska poäng på vårt initiativ. Vårt engagemang beror på att vi inte vill utsättas för passiv rökning och att vi i framtiden riskerar att hamna på ”rökiga” arbetsplatser.
Ungdomarna påpekar att det är vetenskapligt bevisat att rökning är skadligt och har svårt för att förstå att människor ändå brukar tobak.
– Ett paket om dagen gör 18 500 kronor om året, pengar som åtminstone jag vill använda till trevligare saker, säger Victor Blomkvist.
Ungdomarna, som är glada över att skolledningarna gett resurser till jobbet med den här framtidsfrågan, har deltagit i en antirökkonferens i Stockholm, ett anti­rökläger i Vitryssland, ett möte med kommunens folkhälsoplanerare Torben Stenberg – och jobbar med anirökinformation till sjätte­klassarna.

– Deras initiativ är beundransvärt, berömmer Torben Stenberg och tillägger att Gagnef är en av ett fåtal Dalakommuner som inte har tagit ett politiskt beslut om en tobaksfri arbetsmiljö.

Kent Olsson/DT