Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill närma sig Kina

China in Sweden.
Så heter föreningen som Bengt Staffas startat.
Nu är två av medlemmarna här, dottern Ida Staffas och pojkvännen Liam Jing.

De bor i Shanghai i Kina.
Idén föddes efter ett besök hos Ida förra hösten, berättar Bengt Staffas.
– Jag kunde inte släppa tanken. Det var som en eld. Jag ville göra något, dels för att underlätta för kineser att komma till Sverige som turister, och för ett utbyte där vi kan lära av varandra, säger han.

Att få turistvisum till Sverige är inte det lättaste för en kines. Det krävdes många besök på svenska ambassaden i Shanghai innan Liam Jing fick klartecken för resan till Rättvik.
Bengt Staffas har kontaktat UD om visumproblemen. Han har också pratat med Rättviksskolans rektor om ett eventuellt utbyte för eleverna här och en skola i Shanghai.
Det var dit Bengt Staffas åkte när han besökte Ida och Liam förra hösten. Ida Staffas talar flytande kinesiska, efter flera års studier och boende i Kina.
– Jag har länge drömt om att lära mig kinesiska. Jag började med att läsa kinesiska på universitetet i Sydney. Då tänkte jag att det är lättare att lära sig språket i Kina. Jag flyttade dit och blev lärare i engelska på kinesiska landsbygden. Det var där Ida Staffas träffade Liam Jing. Han var en av hennes elever. Nu bor de tillsammans i Kinas största stad Shanghai.

Besöket i Rättvik är Liams första resa till Sverige.
– Det är väldigt annorlunda än Kina. Levnadsstandarden är hög. Det är rent, vackert, väldigt mycket frihet. Men var är alla människor? undrar Liam Jing.

Birgit Nilses Gröndahl/DT