Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill satsa på Bergslagsbanan

Det satsas för lite på Bergslagsbanan tycker kommunerna som ingår i Partnerskap Bergslagsbanan.
– Den är viktig för hela Sveriges export, säger Jan Bohman (S) som är kommunalråd i Borlänge.

Annons

I går träffades representanter från de 14 kommunerna i Partnerskap Bergslagen i Örebro för att diskutera Bergslagsbanans behov av investeringar.

Bland annat ingår kommuner som Borlänge, Gävle, Filipstad och Karlstad i gruppen.
– Bergslagsbanan är en del av det godstråk som börjar i Gävle och slutar i Göteborg, förklarar Jan Bohman som deltog på ­mötet i går.
– Svenskt Näringsliv brukar säga att ”på den här sträckan så har du 40 % av Sveriges exportindustri”.

Enligt en av experterna som fanns på plats i Örebro, ­menade denne att den närmare femtio mil långa sträckan är i behov av ­omedelbar upprustning för närmare en och en miljard kronor.
– Det jag har valt att lyfta fram är det behov som finns längs sträckan. Trafikverket är bra på att visa att det finns behov, sedan sätter ­regeringen upp en del anvisade pengar. Men vi anser att de anvisade pengarna inte räcker till oss, säger kommunalrådet.

Bangården i Borlänge är redan ett av Sveriges främsta omlastningsområden för gods, menar Jan Bohman. Lägg därefter till de framtida transporterna från den planerade gruvdriften i ­länet.
– Där handlar det ju om otroliga mängder som ska transporteras på vägarna, säger Jan Bohman.
I Bergsslagsbanan ingår även en framtida utbyggnad av ett dubbelspår mellan Falun och Borlänge. Det är en del som är en ”viktig delsträcka” i Bergsslagsbanan, menar Bohman.

Han skulle gärna vilja se att dubbelspåren byggs utåt från de båda städerna och blir en del av Bergslags­banans framtida upprustning.
– Den här upprustningen är inte bara viktig för oss som bor längs stråket, utan även för stora delar av den svenska exportindustrin.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se