Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill skapa rum för litteraturen i Dalarna

Ett Litteraturens hus ska skapas i länet. Det är målet för gruppen som planerar att starta föreningen Litteraturens hus i Dalarna.
– Litteratur har en bildningsfunktion. Den hänger ihop med demokrati och språk. Utan språk kan man inte göra sig hörd, säger Lena Kallenberg, författare.

Hon är en av de som samlats i Högskolan Dalarnas nya bibliotek för att berätta om planerna.

Litteraturens hus ska ha sitt säte på Brunnsvik med studiecirklar, kurser, debatter och seminarier. Men verksamheten ska spridas ut över länet som ringar på vattnet. Unga som läser och skriver ska kunna träffa varandra och yrkesverksamma författare.

Gruppen vill lyfta och bredda litteraturens roll i Dalarna i samarbete med högskolan.

– Litteraturen har inte den platsen som konsten och musiken i länet, säger Ingvar Henriksson, ordförande i kommunala bolaget Brunnsvik och Dalarnas biblioteksförbund.

Gruppen anser att den seriösa litteraturen tappar mark i hela samhället. Marknadskrafterna gynnar bestsellers på bekostnad av smalare kvalitetslitteratur.

– På 1970- och 80-talen fanns en kulturdebatt. I dag är det bara enstaka böcker som recenseras, säger Torbjörn Lundgren, regionombud i Dalarna för Sveriges Författarförbund SFF.

– Varför väcks man av att läsa en bok? Den ger nånting mer. Många känner till den svenska utvandringen bara genom Wilhelm Mobergs Utvandrarna.

Litteraturens hus ska bidra till kulturdebatten i länet.

– Vår tanke är att lyfta litteraturdebatten som ska påverka att det blir mer läsning, säger Ingvar Henriksson.

Suzanne Lazar (S) är politiskt aktiv i landstinget och företräder Skådebanan. Hon är också kulturansvarig i Kommunal Dalarna.

– Det är katastrofalt inom den fackliga rörelsen att man lämnat litteraturen. Man tror att det räcker med biblioteken, säger hon.

Även biblioteken anpassar sig efter marknaden och exponerar det lättköpta, menar de.

– Det lättlästa måste också få finnas. Men det har blivit en övervikt. Det som inte skrivs av de bästsäljande deckarförfattarna har kommit i skymundan, säger Lena Kallenberg.

Bo G. Jansson, professor vid Högskolan Dalarna, ser möjligheten att stimulera ungas skrivande och inte minst nyanländas.

– Unga flyktingar som kommer hit har fantastiska historier att berätta. Vi kan få historier som slår ut till och med vår arbetarlitteratur. Då kan vi få en ny våg om vi tar vara på alla dessa människor.

Den 17 mars bildas föreningen Litteraturens Hus i Dalarna, dit alla intresserade kan ansluta sig, vid ett öppet möte i Borlänge.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för iPhone eller i Google Play för Android