Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vilsnas parad avvisades av kraftfull motdemonstration

Annons

Stora torget i Falun är en plats för mycket fint i en falubos liv: mösspåtagningar under studentveckor, hyllningar av skidhjältar, stadsfestivaler, konserter och matmarknader. Få kan heller glömma att torget i över 25 år var hem åt Gandhis legendklassade gatukök som samlade hungriga nattsjälar när allt annat stängt.

Att Nordiska motståndsrörelsens (NMR) nazistvansinne gavs plats här under 1 maj provocerar enormt. Den motkraft som fanns på plats i Falun visade det klart och tydligt, men det tåls att upprepas: här är ni aldrig välkomna och har absolut ingenting att hämta. De vilsnas parad gick genom stan, men avvisades beslutsamt. De timmar som NMR lyckades få demonstrationstillstånd för har snart (om inte redan) blåst torget förbi.

Om det var någon som på förhand tvivlade på arbetarrörelsens styrka i Dalarna så gavs idag svar på tal. Det 1200 personer långa S-tåget ringlade sig runt Stora torget och längs hela Holmgatan. Unga och gamla gick i kraftfull förening.

Med det sagt ska det obehag som våldsrörelsen för med sig inte förringas. Ingen står oberörd när våldsdömda nazister tågar genom ens hemtrakt. NMR utgör ett stort säkerhetshot för enskilda individer såväl som för allmänheten i stort. I skrivande stund har inga allvarliga sammandrabbningar inträffat – precis som i Borlänge ifjol reste sig Dalarna och avvisade på ett fredligt sätt allt det som NMR står för.

Om det var någon som på förhand tvivlade på arbetarrörelsens styrka i Dalarna så gavs idag svar på tal. Det 1200 personer långa S-tåget ringlade sig runt Stora torget och längs hela Holmgatan. Unga och gamla gick i kraftfull förening – internationalen i kombination med SSU:s energirika antirasism.

Några som däremot inte gjorde sig särskilt synliga var Dalarnas liberala organisationer. ‪1 maj må vara arbetarrörelsens egna dag, men när nazister tågar genom våra städer måste det väl ändå finnas skäl även för liberaler att samlas för att visa motstånd. Den icke-partibundna motdemonstration som leddes av Dalarna Mot Rasism hade nära 70 medarrangerande organisationer: en stor samling av fackföreningar, rödgröna partier- och ungdomsförbund, kyrkoorganisationer och kulturföreningar, men inga borgerliga partiorganisationer alls.

I Borlänge ifjol fanns i alla fall borgerliga ungdomsförbund som medarrangörer, men inte i år. Det minsta man kan begära är väl en liten facebookuppdatering för att visa något sorts antinazistiskt budskap, men i skrivande stund finns inget sådant att läsa hos varken LUF eller MUF.

Det säger en del om dagens unga liberalism. De borgerliga ungdomsförbunden styrs av stockholmsgrabbar som är fokuserade på att 'krossa facken'. Men när nazister tågar i Dalarna finns de inte på plats.

"Nazismen är ingen åsikt utan brott mot mänskligheten", sa försvarsminister Peter Hultqvist. Det visade Falun och Dalarnas arbetarrörelse.