Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Äldrevården måste förändras

Tre fjärdedelar av de äldre som dött i covid-19 har bott på äldreboenden eller haft hemtjänst.

Dessa färska siffror från Socialstyrelsen gör det tydligt att äldrevården i Sverige haft stora brister, och måste arbeta på ett annat sätt framöver. Exakt vilka förändringar som krävs vet vi inte i dagens läge, eftersom vi ännu är mitt uppe i epidemin.

Risken är att de som bor i äldreboenden eller har hemtjänst kommer att möta ännu fler olika personer än i dagens läge

Vi vet inte heller exakt vad i äldrevården i Falun som fungerat bra, och vad som fungerat dåligt. I detta läge väljer styret i Falu kommun att gå vidare med förslaget om att privatisera delar av äldrevården. Nya aktörer ska komma in, innan vi vet vilket uppdrag de ska ha. Motiveringen för brådskan är att spara pengar. Men hur är det tänkt att de nya aktörerna ska spara pengar? Risken är att de som bor i äldreboenden eller har hemtjänst kommer att möta ännu fler olika personer än i dagens läge.

Men ju fler personer våra äldre möter, ju större är risken att de träffar någon som smittar dem med coronaviruset, eller någon annan smitta. Det vet vi redan nu, innan en fördjupad analys har gjorts.

Det är djupt oansvarigt av styret i Falun att släppa in nya aktörer innan det klargjorts hur äldrevården ska arbeta framöver för att minimera antalet personer som våra äldre möter.

För oss är en fortsatt garanti att all personal erbjuds heltid självklar, liksom en uppföljning av att detta verkligen sker i praktiken. Vi vet att endast 50 procent arbetar heltid hos dagens privata aktörer i Falun.

En annan viktig fråga som behöver utredas innan nya aktörer eventuellt släpps in är teambaserad vård – att våra äldre möter personal från ett mindre team istället för att mötas av all tillgänglig personal. Teambaserad vård är därmed också ett sätt att minska antalet personal som våra äldre möter. Vi kräver därför att styret i Falun pausar förslaget om privatisering tills vi vet hur äldrevården ska arbeta framöver. Allt annat är oansvarigt, och riskerar liv och hälsa hos våra äldre i Falun. Covid-19 ställer mycket på huvudet, och ett ansvarigt styre drar de rätta slutsatserna av Coronakrisen.

Jonas Sallén Lennerthson

oppositionsråd (S)

Susanne Norberg

oppositionsråd (S)

Barbro Ödlund

2;a vice ordförande i omvårdnadsnämnden

Lars Jerdén

ledamot (S) kommunfullmäktige

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips