Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Alla barn ska ha möjlighet till ett meningsfullt sommarlov

Annons

Sommaren är här och det innebär för många en efterlängtad ledighet. Men inte för alla.

För många barn har det tufft hemma. Kanske kämpar föräldrarna, eller en ensamstående förälder, för att få ekonomin att gå ihop. Kanske har man en förälder som mår dåligt.

För många barn och unga är sommarlovet en tid för återhämtning, glädje och upplevelser. För andra kan samma period präglas av fattigdom, ångest eller psykisk ohälsa.

Inget barn ska behöva uppleva oro eller ångest under sommarlovet. För oss socialdemokrater är det självklart att samhället ska byggas starkt för att alla barn ska få en trygg barndom och ett sommarlov att se fram emot.

Därför är jag stolt över det arbete som den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort sedan 2014. Vi har börjat investera i varandra – i ett starkare samhälle som skapar ett tryggare Sverige. Vi har höjt barnbidraget, bostadstillägget och underhållsstödet, vilket stärker familjernas ekonomi, inte minst för barn till ensamstående föräldrar.

Det är samhällets gemensamma ansvar att säkerställa alla barns rätt till trygghet

Att vi också har gjort en riktad satsning för att erbjuda lovskola och fler lärare, bidrar till att elever som ännu inte har klarat kunskapsmålen får möjlighet att komma ikapp under ett par veckor under loven. För oss socialdemokrater är det en viktig jämlikhetsfråga. Alla barn, oavsett bakgrund, ska klara skolan och få goda möjligheter vidare i livet.

Lika viktigt är det att få bukt med den psykiska ohälsan bland barn och skolungdomar. Därför har vi i regeringsställning gjort en riktad satsning för att öka arbetet mot psykisk ohälsa bland barn och unga. Det innebär bland annat ökad bemanning och kompetensutveckling, men också ökad samverkan mellan skolhälsovård och sjukvården. Oavsett om det är sommarlov eller mitt i terminen måste hälso- och sjukvården alltid finnas till för att främja barns välbefinnande och psykiska hälsa.

Det är samhällets gemensamma ansvar att säkerställa alla barns rätt till trygghet. I vårt starka samhälle är ett meningsfullt och roligt sommarlov en av pusselbitarna för att ge barnen den tryggheten. För oss är det därför självklart att vi fortsätter att investera i välfärden, skolan och aktiviteter som skapar meningsfullhet och bättre sommarlov.

Maria Strömkvist (S) riksdagsledamot, justitieutskottet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons