Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alla borde tänka till om tobakens alla skadeverkningar

”Kriget" mellan rökare/snusare och vi andra uppstod på 1970-talet och så förs debatten än i dag. Därför behöver vi nu alla tänka om när det gäller tobakens alla skadeverkningar.

Att de som har haft oturen att fastna i nikotinberoende försvarar tobaksindustrin - är djupt tragiskt

Det handlar inte om tolerans gentemot de som är nikotinberoende och vi andra. Möjligen handlar det om ett relationsproblem mellan de som har drabbats av nikotinberoende och de som lyckats undgå att bli beroende. Däremot handlar det om en smutsig miljö- och hälso- destruktiv affärsverksamhet. Att de som har haft oturen att fastna i nikotinberoende försvarar tobaksindustrin - är djupt tragiskt. Nikotinberoendet har tagit ifrån honom/henne den egen viljan och det egna förnuftet.

Tobaksindustrins hela affärsidé är att lura barn och ungdom in i nikotinberoende för att på så sätt skaffa sig livslångt trogna kunder. Redan på 1970-talet framlades i riksdagen det 25-åriga åtgärdsprogrammet som syftade till att ge alla barn födda 1975 och senare rätten till rökfri uppväxtmiljö. Tyvärr hade den tidens politiker inte modet att genomföra åtgärdsprogrammet fram till år 2000. Vad det däremot resulterade i var att svensk tobaksindustri insåg att deras geniala affärsidé var hotad. De agerade därför för att ge sken av att värna om rökfri miljö, genom att sälja sin röktobak till utlandet och istället helt inrikta sig på snus. På så sätt kunde den geniala affärsidén för att skaffa sig livslångt trogna kunder upprätthållas. Det är detta vi nu på 2010-talet ser i form av en osmaklig, aggressiv marknadsföring för snus som rökavvänjningsmedel.

Snus innebär ungefär samma nikotinberoende som röktobak. Tobaksindustrin använder sig av fake news. Motmedlet mot detta är Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 tobaksfritt2025.se som i grunden har samma syfte som 1970-talets 25-åriga åtgärdsprogram.

All affärsverksamhet bygger vinstmaximering. När detta synsätt förutsätter evig ekonomisk tillväxt på bekostnad av att jordens naturresurser utarmas, då skapas det klimathot som nu ligger över oss. Människan kan aldrig ändra på ekologins lagar, utan måste anpassa sig till dess begränsningar.

Tobakens skadeverkningar är också en del av orsakerna till det överhängande miljöhotet som är på väg att helt förstöra livsbetingelserna på planeten Tellus. Bland annat skövlas regnskogarna för att odla tobak.

15-åriga Greta Thunberg började sin skolstrejk i augusti 2018 med krav att politikerna ska vidta nödvändiga åtgärder före valdagen den 9 september. Nu har den protestaktionen resulterat i att ungdomar runt om i Sverige och också i andra länder ovillkorligt kräver av vuxenvärlden att radikala åtgärder vidtas. Ungdomarna inser att det är deras framtid det handlar och att det är de som kommer att drabbas oavsett om de som vuxna blir rika eller fattiga, mäktiga eller maktlösa. Mot den bakgrunden är det självklart att tobaksindustrin och dess destruktiva affärsverksamhet inte har något som helst existensberättigande.

Bo Hellgren

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips