Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alla måste få samma chans att lära sig god munhygien

Varje barn i förskoleåldern får tidigt kontakt med folktandvården. Det är en jämlikhetsreform som funnits i över 40 år och slagit ut klyftorna hos generationer av Svenskar med ojämlik munhygien. Tidigt har korrigeringar, infektioner och defekter i munnen kunnat upptäckas och karies förebyggas med träning i tandborstning.

Begreppet fluotant klingar bekant hos oss födda nån gång mellan 50- och 80-talet och spred skräck i klassrummet med plastbrickor fyllda med små muggar.

Här skulle det gurglas och sköljas bort klassklyftor ur munnen på alla barn, oavsett hur vida deras olika ekonomiska bakgrunder såg ut

Här skulle det gurglas och sköljas bort klassklyftor ur munnen på alla barn, oavsett hur vida deras olika ekonomiska bakgrunder såg ut.

Ingen av oss kunde som barn då se den goda saken i att barn skulle få likställd munhygien och att vägen dit var likvärdig behandling gällande munvård. Storleken på plånboken kunde aldrig bestämma storleken på folks leende!

Idag oroas föräldrar och tandläkare larmar om försämringar gällande barns munhygien.

Tandläkaren vi pratat med berättar att hens insatser ibland är förgäves, då patienter i återbesök efter återbesök får sämre eller fortsatt dålig munhälsa.

Barn borstar sämre eller inte alls, det saknas kontinuerligt användande av tandtråd och munsköljning förekommer knappt alls.

Sambandet med föräldrars roll kan inte bortses, men föräldrar har idag längre arbetstider, oreglerade scheman, stress och allt sämre ekonomiska förutsättningar där munvårdsprodukter prioriteras bort. I sammanhanget är de socioekonomiska faktorerna tydliga.

Stressen och tidspressen får allt fler föräldrar att slarva med sin egna munvård för att hinna annat.

I andra fall sköts munvården helt fel då borstteknik och skötselråd inte blivit rätt inlärda. Men det större problemet är att detta förs över på barnen.

Ett sätt att vända den negativa trenden är de tre punkterna som följer:

# Låt barnen borsta tänderna på förskolan/skolan med sina pedagoger

# Kompetensförsörj pedagoger i munvård

# Erbjud barn och unga fria tandborstar och andra munvårdsprodukter om nödvändiga

Skola/förskola är den plats barn och unga vistas majoriteten av sin vakna tid. De flesta förskolebarn äter dessutom frukost på förskolan och där skulle en tandborstning bli en helt naturlig följ som att tvätta händerna och munnen efter maten.

I ett allt mer ojämlikt samhälle så kommer klasskillnader och ekonomiska klyftor visas i munnen.

Ge istället alla barn och unga samma chans till att lära sig god munhygien. Det kommer bli en vinst både för barnen, föräldrar och samhället.

Låt barns leenden fortsatt bli något vi vuxna kan glädjas åt!

Rikard Rudolfsson (V)

Sofia Nyström (V)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips