Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alliansen och SD har ingen respekt för skattemedel

Sedan juni har det varit känt att Norlandia Förskolor AB vill starta en ny förskola i centrala stan.

Privata aktörer som avser starta förskola finansierad med skattemedel måste först få det godkänt av Barn och utbildningsnämnden. Det är alltså ett politiskt beslut om man får starta eller inte.

Först den 27 november kom ärendet upp till nämnden. Företaget har lämnat in ansökan samt en mängd dokumentation, allt som måste följa med en ansökan. Förvaltningens förslag till beslut var att godkänna ansökan och låta Norlandia starta sin verksamhet redan i januari nästa år.

Hur förvaltningen kommit fram till detta beslut är helt obegripligt

Hur förvaltningen kommit fram till detta beslut är helt obegripligt. Det fanns bland handlingarna inte ett enda dokument från förvaltningen med en analys eller någon annan form av dokumentation för att stödja beslutet om öppnande. Hur ser köerna ut i området, hur kommer förskolor i närheten påverkas, finns behov av ytterligare en förskola för 88 barn och om det finns är det just i centrala stan behovet är störst? Inget av detta fanns dokumenterat.

För oss i oppositionen är det självklart att inte fatta beslut på så lösliga grunder eller på ingen grund alls. Vi yrkande därför på återremiss, att ärendet skulle tillbaks till förvaltningen för att kompletteras med nödvändig information för att kunna fatta beslut på nästa nämnd. Den styrande minoriteten med sin vapendragare SD röstade ner detta. Trots att man sa sig tycka som oss och att ordförande ”off the record” gav förvaltningen en reprimand för att viktigt beslutsunderlag saknades.

Men såväl nämndens ordförande (M) samt förste vice ordförande (C) ansåg att det var viktigare att ge det privata företaget möjlighet att starta redan om en månad, än att invänta nödvändig information innan ett beslut.

För oss är det fortfarande ett mysterium vad den styrande minoriteten samt SD grundar sitt godkännande på. Kommunens egna förskolor drabbas av besparingar under 2020 på grund av alliansens budget. Kan det vara så att när det kommer en privat aktör så tar man gärna på sig spenderbyxorna och då är det inte så noga hur man använder skattemedel?

Berit Fredricsson (S) 2 vice ordförande

Anton Ek (V)

Barn och utbildningsnämnden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips