Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ambulanssjukvård i privat regi är ingen lösning

Kommunal ser inte att ambulanssjukvården i privat regi skulle vara en lösning på den eventuella problematik som kan finnas inom ambulansen.

Att jämföra region Dalarna med region Gävleborg känns som ett märkligt argument att ambulansen skulle kunna kosta mindre. Geografiskt sett är Dalarna nästan dubbelt så stort som Gävleborg och då kan omöjligtvis denna jämförelse vara till Dalarnas fördel, självklart kostar ambulansen i Dalarna mer utifrån denna jämförelse.

Skulle ambulanssjukvården privatiseras riskerar våra medlemmars arbetsmiljö att försämras avsevärt! Att jobba åt ett privat bolag kan vara ett större stresspåslag för personalen som ska bemanna ambulansen.

Otryggare anställningar, färre möjligheter till utbildning och sämre ambulanser är bara en del av riskerna som kan finnas med en privatisering

Otryggare anställningar, färre möjligheter till utbildning och sämre ambulanser är bara en del av riskerna som kan finnas med en privatisering. Som medborgare i Dalarna hoppas jag att fler förstår riskerna om ambulansen privatiseras, Dalasamverkan nämner att ambulansen kanske kommer snabbare fram om den är privat men vi ser hellre att ambulansen som kommer är säker och kan ge god vård än att den kommer fram snabbt och kanske skapar mer vårdrelaterade olyckor.

Varför inte ta till vara på den kompetens och den kunskap som personal inom ambulansen har idag och utveckla arbetet tillsammans med dem istället för att motarbeta en god omvårdnad och en bra arbetsmiljö där personalen trivs. Innan man börjar prata om att privatisera ambulanssjukvården måste regionen prata med personalen som jobbar där. Kommunal anser att det är viktigt att arbeta med personalen genom en god dialog och medverkan Kommunal tycker att regionen ska använda sig av den expertis som ambulanssjukvårdare besitter. Kommunal anser att med proffs på båda stolarna skapas det ultimata teamet, med en ambulanssjukvårdare (vidareutbildad undersköterska) och en ambulanssjuksköterska. Med tydliga krav på båda yrkesgrupperna ökar kvaliteten och patientsäkerheten.

Kommunal ser vinster med två yrkesgrupper i varje ambulans:

- Ambulansen blir mer effektiv.

-Patientsäkerheten ökar.

- Arbetsmiljön i ambulansen blir bättre.

- Med en bättre arbetssituation blir personalomsättningen lägre, vilket bland annat minskar kostnaderna för introduktion vid nyanställning.

För att säkra samma höga kvalitet i ambulanssjukvården oavsett var i Dalarna man befinner sig tycker Kommunal att en nationell specialistutbildning för ambulanssjukvårdare ska införas. Att personalen ska få utbildning i att bedöma hot och våldssituationer. Regionen behöver också ge högre löner och bättre anställningsvillkor för anställda inom ambulanssjukvården.

Som politisk ledning, arbetsgivare och samhällsviktig struktur ska region Dalarna arbeta för en likvärdig vård som ser lika ut oavsett var i länet du befinner dig, att göra detta genom att ta in ambulansentreprenörer kommer inte att ge säkrare vård utan risken är att erfaren och utbildad personal kommer sluta och viktig kunskap kommer gå förlorad. Att privatisera ambulanssjukvården kan också ge en sämre kontroll på kvaliteten.

En effektivare ambulanssjukvård kan vi få på andra sätt, som Sofia Jarl nämner i ett uttalande i DT den 8 juni pågår just nu utredningar kring andra sätt att arbeta inom ambulanssjukvården. Låt dessa utredningar bli klara innan nya skepp sätts i sjön. Att dra igång fler utredningar skapar bara en otrygghet hos personalen. När dessa samt tidigare genomförda utredningar så småningom utvärderas hoppas vi att regionen och dess politiker ser att en privatisering av ambulanssjukvården inte är lösningen!

Just nu pågår det flera utredningar inom regionen om hur det går att effektivisera region Dalarnas arbete. Kommunal anser att innan nya utredningar sätts igång ska man slutföra dom utredningar som redan påbörjats. Till exempel inom ambulansen, vårdnära service och kostverksamheten. Det har tidigare gjort vissa försök att privatisera delar av regionens verksamhet, bland annat liggande sjuktransport nattetid, nåt som inte alls fungerade. Ulf Berg var en av dom som var med och kritiserade de som då styrde i regionen när de liggande sjuktransporterna skulle drivas av Dalatrafik. Nu är han en av dom som vill ha ut hela/delar av ambulansen på privat aktör. Pandemin har satt käppar i hjulet för flera av dessa utredningar men nån gång måste politiker och arbetsgivare stanna upp för att ge personal en chans att andas. Att hela tiden gå med en oro för hur ens framtida arbetssituation kommer bli är inget som gynnar situationen vi befinner oss i nu. Ge personalen en möjlighet att hämta andan, annars finns snart ingen personal kvar.

Kommunal Bergslagen sektion Dalarna genom Therese Lundell sektionsordförande

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips