Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Anders Ygeman, nu krävs ett snabbt besked om solcellsstödet

Solcellsstödet har funnits i tio år och tog fart på riktigt under 2018. Idag står över 13 000 ansökningar i kö och i Dalarna är det nästan hälften av de som sökt som väntar på besked. Majoriteten är villaägare som har eller planerar att sätta upp solceller på sina hus. Nu måste vår nye energiminister Anders Ygeman ge besked om nya pengar annars hotas den solelboom som stödet byggt upp under tio års tid.

Riksdagsbeslutet i december innebär i praktiken att solcellstödet togs bort över en natt

Under 2018 kom solelboomen till Sverige. Över 10 000 villaägare installerade solceller på sina tak, vilket innebar nästan en fördubbling av det totala antalet villor med solceller. Även i bostadsrättsföreningar och hos hyresvärdar är takten hög. Företag, kommuner och landsting har också börjat få in solceller. Regelverken har förenklats rejält de senaste åren och ökningen av solcellsstödet 2018 gjorde att det lossnade på riktigt.

Solcellsstödet infördes 2009, det har hela tiden haft en budget för de kommande tre åren för att skapa långsiktighet för alla som ansöker. Detta bröts i december då den budget som vann stöd i Riksdagen halverade stödet och tog bort treårsplanen.

Solelkommissionen, ett nätverk där Vasakronan, JM, HSB, Telge Energi och Solkompaniet ingår, anser att stödet måste fasas ut under tre år. Riksdagsbeslutet i december innebär i praktiken att solcellstödet togs bort över en natt. Nu krävs ett snabbt besked från energiminister Anders Ygeman att alla som står i kön och de som söker 2019 kommer få stöd. Då kan solelen fortsätta att växa i Sverige.

Anders Lago förbundsordförande HSB

Johan Skoglund vd, JM

Fredrik Wirdenius vd, Vasakronan

Johan Öhnell ordförande Solkompaniet

Mikael Sellstedt tf vd, Telge Energi

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips