Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Angående privatisering av Dalarnas ambulansverksamhet

Den politiska majoriteten i Region Dalarna föreslår att privatisering av ambulansverksamheten i vårt län ska utredas.

Vi socialdemokrater röstar nej till detta förslag. Utöver de ideologiska argumenten vill jag lyfta ett landsbygds- och glesbygdsperspektiv.

I den totala kommunalskatten som vi medborgare betalar, ingår både kommunalskatt och skatt till Regionens verksamhet. Jag utgår från att alla anser att samtliga medborgare i vårt län ska ha likvärdig sjuk- och hälsovård. Dock är förutsättningarna för likvärdighet mycket varierande i Dalarna. Falun och Borlänge har ett helt annat befolkningsunderlag än de ytstora kommunerna i norra och västra Dalarna.

Det krävs flexibla arbetssätt och genomtänkta lösningar för att uppnå god regional verksamhet i hela vårt län

Jag menar därför att det krävs flexibla arbetssätt och genomtänkta lösningar för att uppnå god regional verksamhet i hela vårt län, även i de mer glest befolkade delarna. Kommunerna och Regionen kan genom konstruktivt samarbete och avtal se till att använda den samlade kompetensen hos bägge parter. Vård och omsorg, hemsjukvård, hälso- och sjukvård ryms inom det samlade ansvarsområdet, och för medborgarna är nog bra verksamhet huvudsaken, inte vem som är huvudman. I ett sådant sammanhang är naturligtvis kvalificerad ambulanspersonal mycket viktiga med sin spridning över länet och sin lokala förankring.

Vid en privatisering måste en offentlig upphandling ske, och jag bedömer det som näst intill omöjligt att formulera ett upphandlingsunderlag som innehåller villkor om flexibla arbetssätt och gör vården likvärdig hela vårt stora län. Det är mycket tryggare om Region Dalarna fortsatt bedriver verksamheten i egen regi.

Jag anser att detta är ytterligare en anledning att säga nej till majoritetens förslag.

Kurt Podgorski

Socialdemokratisk ledamot i Regionfullmäktige

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips