Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Angeläget att belysa Dalasamverkans uttalande

Måndagen den 22 februari hölls årets första regionfullmäktige i Kristinehallen i Falun. Det finns många olika saker som skulle kunna lyftas från det mötet, men särskilt en fråga blev synnerligen angelägen att belysa. Nämligen Dalasamverkans uttalande, med Ulf Berg i spetsen, gällande Socialdemokraternas motion om att möjliggöra för kommunerna att köpa avgiftsfri kollektivtrafik.

Att Dalasamverkan meddelar att de av princip är motståndare till tanken om avgiftsfri kollektivtrafik är i sig inget konstigt, bortsett från det faktum att Miljöpartiet också är en del av Dalasamverkan.

Det anmärkningsvärda är Ulf Bergs kommentar över att det i tjänsteskrivelsen faktiskt lyfts aspekter som skulle kunna utgöra grund för att bifalla motionen. Om detta säger Ulf Berg: "Vad det gäller Förvaltningens två förslag till yttrande som innebar något annat, så får jag väl ta på mig kritiken att jag för omväxlings skull har varit otydlig, så att de inte har förstått vad de skulle skriva för svar!".

Ulf Berg menar alltså på fullaste allvar att tjänsteutlåtande, det vill säga skrivelser som professionen gjort utifrån sina kunskaper och erfarenheter, inte ska skrivas utifrån det sistnämnda, utan ska skrivas så att svaret passar den politiska ledningens bild. Ulf Berg understryker vidare sitt resonemang.

"I Dalasamverkan har det varit klart att vi inte tycker att den avgiftsfria trafiken utvecklar kollektivtrafiken på ett gott sätt och det har vi också meddelat. Sen är det helt naturligtvis så att man kan skriva vilket yttrande som helst, men de flesta tjänstepersoner brukar faktiskt också lyssna på vad politiken tycker."

Ulf Berg och Dalasamverkan vill inte ha en profession som är bra på sitt jobb, Ulf Berg och Dalasamverkan vill ha tjänstepersoner som kan verka talskrivare åt den politiska ledningen. Det är inte bara en nedvärderande syn på tjänstepersoners funktion och kunnande, det är också en ytterst samhällsfarlig väg Dalasamverkan vill styra in Region Dalarna på.

Sedan kan man i sakfrågan undra var miljöpartiet är! Tysta i fullmäktige var de och lät Ulf föra deras talan. Men jag tror att Miljöpartiet är väljarna svaret skyldiga.

Hur tänker Miljöpartiet uppnå målen med Agenda 2030 om ni inte anser att kollektivtrafiken ska vara en del av lösningen för klara att möta det pågående klimathotet? Det krävs att fler människor åker kollektivtrafik, något Miljöpartiet historiskt delat vår syn om, men när ni inte bara låter Ulf Berg föra er talan, utan dessutom aktivt röstar emot förslag som skulle göra kollektivtrafiken mer tillgänglig, så får det mig att undra, hur tänker ni då?

Patrik Liljeglöd

ordförande Vänsterpartiet Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips