Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ansvariga politiker - agera nu!

Under pågående coronapandemi är belastningen stor på personalen inom hälso- och sjukvården och inom den kommunala äldreomsorgen.

Som alltid har vårdens anställda gjort sitt jobb professionellt och sitt yttersta för de sjuka och deras anhöriga. Många är de politiker från alla politiska läger som sett sig nödsakade att stort berömma vårdens anställda- detta för att de tror att det ger politiska poänger. Billiga poänger!

Första pris för sådana uttalanden måste nog ges till den moderate ordföranden för regionstyrelsen i Region Dalarna. Tillsammans med moderaternas ekonomipolitiska talesperson Elisabeth Svantesson skrev han för en tid sedan en artikel om att vårdens anställda behöver få högre lön under den tid coronapandemin pågår.

Jaha, tänker vän av ordning, regionstyrelsens ordförande är väl den som har all makt när det gäller anställda inom Dalarnas hälso- och sjukvård. Varför ger han då inte vårdens anställda mer betalt?

Är det sådana utspel vårdens anställda vill ha? En klapp på axeln som inte betyder något i realiteten?

Nej, hans uttalande var ett typiskt populistiskt utspel som inte lurar någon. Är det sådana utspel vårdens anställda vill ha? En klapp på axeln som inte betyder något i realiteten?

Vi S–kvinnor har länge kämpat för bättre villkor för vårdens anställda. I Dalarna har vi drivit igenom att vi tillsammans med vårt moderparti, Socialdemokraterna, ska ta fram ett program för ett "Jämlikare och Rättvisare Dalarna". Beslutet togs innan någon ens visste att coronapandemin fanns. Programmet kommer att vara vägledande för de beslut våra socialdemokratiska politiker i Dalarnas kommuner och i Region Dalarna behöver driva igenom för att uppnå ett "Jämlikare och Rättvisare Dalarna".

Det som vi S–kvinnor anser behöver ingå i detta handlingsprogram är bland annat:

- Heltid, en rättighet

- Delade turer, långturer och sms-inkallningar av vikarier ska bort

- Förbättrat ledarskap

- Lön efter ansvar

- Förbättrad arbetsmiljö

- Kunskap och vidareutbildning så att man har rätt förutsättningar för att klara sitt professionella arbete

- Antalet personal som besöker hjälpbehövande inom omsorgerna måste begränsat

- Tillgång till skyddsutrustning måste säkerställas

- All personal måste ha kunskaper i svenska så att alla omsorgstagare och patienter kan föra vettiga samtal och göra sig förstådda med den personal som är anställd för deras omhändertagande

Coraonapandemin har visat på stora brister i både hälso- och sjukvården och i kommunernas äldreomsorg. Politiska, populistiska uttalanden till stöd för vårdens anställda är provocerande! Det krävs beslut och handlingskraft för att förbättra alla brister som nu under pågående coronapandemi framkommit i all sin krassa tydlighet!

Sverige är ett välfärdsland. Vi har råd att ha en hälso- och sjukvård och en omsorg om äldre av hög kvalitet. Nu måste de brister som lett till att alldeles för många äldre avlidit i covid-19 åtgärdas. Något annat är ett svek av formidabelt mått.

Vi S-kvinnor kommer med näbbar och klor att kämpa hårt för att Dalarna ska bli "Rättvisare och Jämlikare". Vårdens anställda ska inte längre nöja sig med en "klapp på axeln". De ska veta att vi sett deras kamp och deras arbetsförhållanden. De ska veta att vi står på deras sida i att förbättra villkoren för deras möjlighet att göra ett bra och professionellt arbete för Dalarnas äldre och sjuka.

Nu är tiden inne att agera!

Ingalill Persson

Ordförande S–kvinnor Dalarna

Anita Tärneborg

Vice ordförande S–kvinnor Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips