Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Antalet hemlösa har ökat

Snön faller ner, kylan biter i kinderna, vintern har kommit. Det är en tid som är extra såbar för de hemlösa.

De flesta i samhället har en bostad att komma hem till, till sin studentlägenhet, radhuset eller villan. De har mat att ställa fram på middagsbordet, kokade nudlar, makroner och Falukorv eller lammbiff. Vi alla i samhället har olika möjligheter att ha råd med olika förnödenheter. Vissa har knappt råd att betala hyran, medan andra har bostäder som sparkapital. Vissa har inte nog med pengar i slutet av månaden för att äta sig mätta, medan andra har som vana att gå ut och äta på restaurang var och varannan dag.

Sedan finns det de som inte har något hem alls, som aldrig slår sig ner vid köksbordet och äter mat. De har inte pengar till vinterkläder, de har inte pengar till mat och absolut inte till en bostad. De är hemlösa och bortglömda av samhället.

De mest sårbara människorna i samhället borde egentligen prioriteras allra högst, ändå är det en skam att vara bostadslös. De hamnar längst ner i samhällspyramiden.

Många, de flesta, viker undan blicken när de uppfattar att de ser en hemlös. Anledningarna till att människor blir hemlösa är många. Det kan till exempel vara på grund av skilsmässa, arbetslöshet, psykisk ohälsa eller missbruk. De har växt upp, de har haft framtidsdrömmar, men sen har någonting gått snett.

Det behövs fler bostäder med rimligare hyror, så att alla i samhället ska ha råd att hyra en bostad

En kartläggning från av Socialstyrelsen 2017 visade på att de finns 33 000 hemlösa i Sverige. Det är en oroväckande siffra, som visar på att hemlösheten har ökat. Det är tydligt att det måste göras någonting åt detta växande problem och att bostadsmarknaden måste förändras. Det har byggts för få bostäder i förhållande med befolkningsökningen. Det måste byggas flera bostäder i takt med att befolkningen ökar.

Hyrorna på bostadsmarknaden har ständigt ökat och är inte anpassade efter de ekonomiskt svaga i samhället. Det behövs fler bostäder med rimligare hyror, så att alla i samhället ska ha råd att hyra en bostad.

Samhällets mål måste alltid vara att alla ska ha en plats att kalla hem, kunna låsa dörren på natten, eller få värma sig inomhus i kylan. Samhället, politiker, du och jag måste sluta blunda för detta växande problem.

Erika Frank

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips