Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är utbildning bara för samhällseliten?

Det hackas och dras in i grundskolorna idag, samtidigt som det i statliga trafikverket, som förövrigt verkar var i total kaos, bara gör det svårare att ta körkort. Det finns en klasskillnad och inte bara från vilken samhällsskikt du är utan också vilken skolgång du fått.

Varje dag kan man i tidningarna läsa om nedskärningar och avsaknad av speciallärare. Skolan har inte längre möjligheter att "släcka bränderna" när det inte finns nog med personal och vi menar inte att kritisera dem i denna debatt.

Det beräknas att 5-8 procent har dyslexi i någon form och det medföljs ofta av både dyskalkyli och adhd. Dyslexi innebär att man har svårigheter att tolka och lagra språkljud och snabbt kunna plocka ord ur minnet och det är inte kopplat till intelligens. Olika är bra för samhället, de med dessa problem är ofta väldigt praktiskt lagda och går efter sunt förnuft.

Har du svårt att läsa väljer du naturligtvis inte att lägga dig med en bok på fritiden även om du skulle lära dig mer ord

Idag har teoriprovet blivit uppbyggd av akademiker som saknar förståelse över att barn inte får lära sig fackord i skolan, att de barn som behöver extra hjälp ofta blir helt utan undervisning för att det är lättare så. Har du svårt att läsa väljer du naturligtvis inte att lägga dig med en bok på fritiden även om du skulle lära dig mer ord. Okunskapen är stor vad gäller läs- och skrivsvårigheter. Men det betyder inte att man är dum!

Varför kan man inte anpassa prov så det kan passa alla, man behöver inte ta bort innebörden för att man förenklar språket. Har du svårt med minnet blir du automatiskt stressad och blockerar det du faktiskt lärt dig. Jag kan undra om de som lätt lägger in frågor och svar i minnet egentligen lärt sig något varaktigt? Varför ska det skilja ut människors kompetens med ord?

Precis som att misslyckas i skolan, är det svårt att kontinuerligt misslyckas med det samhället kräver.

Något som kan upplevas löjligt för en del, kan vara fråga om liv och död för andra.

En tro att du inte förtjänar mer för att du är så dum och värdelös kan växa sig stark

En tro att du inte förtjänar mer för att du är så dum och värdelös kan växa sig stark, och du hamnar i psykisk ohälsa som det dagligen pratas om.

Om du inte lyckas ta körkort fast du lyckats spara ihop denna enorma summa pengar -som inte är självklar för många, riskerar du att må dåligt. Att bosätta sig utanför stadskärnan betyder att du inte kan förvänta dig transport dit du ska, jobbmöjligheter riskerar försvinna, både för att du inte tar dig dit och för att de oftast efterfrågar körkort och detta medför än värre saker.

Så vart har allt sunt förnuft tagit vägen? Gör om, gör rätt! Olika är bra.

Landsbygdspartiet oberoende (LPo)

Åsa Nilsson Vallenberg, Niemisel

Roger Andersson, Luleå

Tjern Inga Wall, Särna

Claes Eningsjö, Enköping

Magnus Malmsten, Norrtälje

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips