Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Arbetande fattiga finns överallt

Handelsanställdas förbund gick nyligen ut med en rapport om att en tredjedel av de som arbetar inom detaljhandeln har en lön som gör att de inte kommer över fattigdomsgränsen för pensionärer.

Det handlar inte om en dålig månadslön så som den oftast mäts när den jämförs mot andra löner, för då räknas den upp till heltid.

Jag (Sara) fick frågan senast förra veckan av en man från ett annat arbetarförbund vad jag har för lön, jag svarade med vad jag har per timme, vilket är det jag faktiskt tjänar. Så för att kunna jämföra med sin egen lön räknade han upp den till heltid och konstaterade att med den grundlönen och ob-tillägg tjänar jag mer än honom och att det är bra betalt. Men det finns en stor och viktig parameter i det här, jag har ALDRIG tjänat den summan på en månad, snarare under tre månader.

Att deltidsanställningar inte spelar någon roll när vi har en bra grundlön är bullshit

Så att deltidsanställningar inte spelar någon roll när vi har en bra grundlön är bullshit, visst kan vi få en okej lön i slutet av månaden men till helt orimliga krav. När 69 procent av alla som arbetar inom detaljhandeln har deltidskontrakt handlar det om att du ständigt ska vara tillgänglig för att kunna ta extratimmar, ställa upp när kollegor är sjuka eller ha flera jobb som du ska kombinera. Stressen och ovissheten för att överhuvudtaget kunna köpa de förnödenheter man behöver samtidigt som man inte kan planera sin vardag eller fritid är konstant.

Men det räcker inte med stressen, vi slåss för vår överlevnad mot våra egna kollegor. Vem är snabbast att ta extrapassen och villigast att jobba obekväma arbetstider på bekostnad av fritid eller familjetid. Allt för att få ekonomiska förutsättningar att överleva. Vi blir tvungna att konkurrera mot varandra istället för att vara kollegor.

Här handlar det om människorna i detaljhandeln, men vi är långt ifrån ensamma, de flesta kvinnodominerade yrkena har arbetande fattiga. Vi finns överallt, när du hämtar barn, besöker sjukhus, handlar, äter lunch och vi är garanterat en människa som du bryr dig om eller delar minst ett gemensamt intresse med, möjligtvis en bättre framtid!

Alla tjänar på större kontrakt, tryggare anställningar och bättre arbetsmiljö. Mår personalen bra och har större kontrakt blir de bättre kunskapsmässigt och goda ambassadörer för sin arbetsplats. Det blir färre sjukskrivningar vilket i sin tur kostar samhället mindre pengar, kommuner får större skatteintäkter och behöver inte betala ut lika mycket i sociala försäkringar medan vården kan minska sina köer.

För att detaljhandeln ska kunna konkurrera om arbetskraften i framtiden måste utvecklingen vändas.

Branschen måste ha:

- bättre arbetsvillkor

- högre löner

- trygga anställningar med heltid som norm och möjligheten att hyvla arbetstid måste avskaffas

Detta är nödvändigt om fler ska kunna leva på sin lön och välja att stanna kvar i branschen!

Maria Hinders, ordförande, avd 13

Sara Fernlund, vice ordförande, avd 13

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips