Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Arbetarrörelsen behöver ta fram ett efterkrisprogram

Den pågående pandemin sätter verkligen vårt samhälle på prov; vår välfärd, vår beredskap och vår ekonomi. Förutom den mest akuta situationen – att människor drabbas av svår sjukdom och går bort till följd av den samma – så ser vi också hur rådande läge slår hårt mot näringslivet och som en följd att arbetslösheten stiger.

I april månad så hade Dalarna närmare 1 400 fler personer registrerade som öppet arbetslösa jämfört med samma månad föregående år. Det är många företag – särskilt inom hotell- och restaurang och besöksnäringen – som trots de stora och omfattande insatser som beslutats av den socialdemokratiskt ledda regeringen och dess samarbetspartier har det väldigt tufft. Vi kan samtidigt konstatera att regeringens beslut om korttidspermitteringar har räddat många människors anställningar. Inte minst inom industrin.

Just nu handlar det om – för både privatpersoner och företag – att hålla i och orka hålla ut. Ännu är inte läge att ropa faran över. Men det kommer komma en tid då det är dags att börja sätta fart på de samhällsekonomiska hjulen. När den tiden är inne är det viktigt att vi tillsammans vet åt vilket håll vi vill. Därför föreslår vi att vi tillsammans inom arbetarrörelsen gemensamt tar fram ett efterkrisprogram.

Med vetskapen om att många nu ser hur viktig en starkare stat är – som kan ingripa när kriser drabbar landet – så kan vi genast avfärda ytterligare skattesänkningar och avregleringar. Programmet bör fokusera på hur vi får igång hjulen samtidigt som vi säkerställer att de beslut som tas inte sker på bekostnad av det fortsatta bygget av det starka samhället.

För oss viktiga delar är;

- Att välfärden prioriteras upp. Under den nu pågående pandemin talar situationen inom äldreomsorgen men även sjukvården och övrig omsorg sitt tydliga språk och det måste vi ta lärdom av. Det behövs anställas fler med yrkesutbildning i välfärden. Arbetsvillkoren och arbetsmiljön måste förbättras och lönerna höjas. En prioritering av välfärden kommer att kräva ytterligare statliga satsningar för att stärka ekonomin i landets kommuner och regioner.

- Fler offentliga investeringar. För att få ekonomin på fötter och för att skapa arbetstillfällen behövs investeringar i byggandet av både bostäder och infrastruktur. Varje "jobb" inom Byggsektorn sägs generera 3-4 andra jobb. Får vi igång byggandet får vi igång ekonomin. När vi dessutom bygger Sverige med företag med schyssta villkor vet vi att vi samtidigt bygger upp en bransch och ett samhälle som är både ekonomiskt och socialt hållbart.

- Bättre beredskap. Många lärdomar kan dras från den tid vi nu lever i. Att vi som land har haft en alltför låg beredskap både civilt och militärt är en. När vi återstartar är det viktigt att vi gör det som krävs för att i framtiden stå bättre rustade. Arbetet med att höja vår beredskap kommer också kunna vara en del i att skapa viktiga arbetstillfällen på en arbetsmarknad där alltför många står utan jobb.

Arbetarrörelsen är en bred och stark rörelse som få folkrörelser kan mäta sig med. Vet vi vart vi vill då kan vi med gemensamma krafter styra kosan dithän. Därför kommer vi verka för att den samlade arbetarrörelsen tar fram ett efterkrisprogram för att fortsätta bygget av det starka samhället.

Lars Isacsson,

ordförande Socialdemokraterna Dalarna

Lena Jonson,

vice ordförande LO-distriktet

Kim Söderström

ordförande Byggnads GävleDala

Malin Ragnegård

ordförande Kommunal Bergslagen

Lars Halvarsson

ordförande IF Metall Dalarna

Sara Fernlund

ordförande Handels avd 13

Kalle Sahlin

ordförande IF Metall Bergslagen

Julia Johansson

ordförande SSU Dalarna

David Aura

ordförande Elektrikerna Gävledala

Jenny Björnberg

Transport avd. 88

Peter Magnusson

GS-facket avd 12

Hans Unander

facklig ledare Socialdemokraterna Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips