Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: "Arbetsförmedlare går på knäna"

Annons

Det gör verkligen ont. I media har det rapporterats om att Arbetsförmedlingen behöver dra i nödbromsen. Resurser till uppköp av privata förmedlingstjänster och utbildningar behöver dras tillbaka och ledningen konstaterar att detta riskerar att öka belastningen på personalen, som redan idag går på knäna.

Regeringars underfinansiering av Arbetsförmedlingen innebär att arbetsförmedlare nu går på knäna och bara i år saknas drygt en halv miljard för resurser till personal och förvaltning. Situationen inom myndighet är allvarlig och facket har larmat.  Foto: TT

Dystra siffror visar att sjukfrånvaron har ökat kraftigt sedan 2013 och myndigheten hamnar på fjärde plats bland svenska myndigheter, enligt Statskontorets undersökning. ST-facket beskriver situationen som alarmerande, det som nu händer är allvarligt.

Antal ärenden har vuxit och rekommendationen om 30 arbetssökande per etableringshandläggare har istället dubblerats och i många fall till med tredubblats.

Dessvärre kommer uppgifterna inte som någon överraskning. Regeringars underfinansiering av etableringsuppdraget under flera år kan vi nu se effekterna av. Redan 2014 konstaterade Saco att hela nio av tio arbetsförmedlare hade en så hög arbetsbelastning att de knappt, eller inte alls hann med sina arbetsuppgifter.

Det här var alltså innan den stora flyktingströmmen 2015, som inneburit att antalet inskrivna i etableringen nu nästintill har fördubblats jämfört med tiden för Sacos undersökning, samtidigt som anslagen inte har ökat i den omfattning som behövts. Antal ärenden har vuxit och rekommendationen om 30 arbetssökande per etableringshandläggare har istället dubblerats och i många fall till med tredubblats. Arbetsförmedlare som inte har mäktat med, har slutat eller gått in i väggen och de som blivit kvar har i sin tur fått mer ärenden på sitt ansvar.

Det här får givetvis konsekvenser för de arbetssökande. Då prioriteringar hela tiden behöver göras blir det personer som inte får den hjälp de skulle behöva, något som i sin tur riskerar att leda till ökad långtidsarbetslöshet och ökade samhällskostnader. Förvisso har vi sett en god utveckling i Sverige med minskad arbetslöshet och Arbetsförmedlingens arbete ger resultat.

Etableringen av nyanlända går allt snabbare och statistik från SCB visar att de personer som kom till Sverige 2011 har jobb efter sex år, jämfört med tidigare då det kunde ta upp till tio år för nyanlända att få jobb.

Etableringen av nyanlända går allt snabbare och statistik från SCB visar att de personer som kom till Sverige 2011 har jobb efter sex år, jämfört med tidigare då det kunde ta upp till tio år för nyanlända att få jobb. Ungdomsarbetslösheten har heller inte legat på en så låg nivå sedan 2002, enligt SCB:s halvårssiffror.

Dock kvarstår stora utmaningar. Andelen personer i utsatta grupper är skyhögt och utgör 80 procent av de inskrivna arbetslösa, bland annat på grund av ökningen av utomeuropeiskt födda och personer som blivit utförsäkrade från Försäkringskassan.

Regeringen har gjort stora satsningar på anställningsstöd för att stimulera att de här personerna ska komma i arbete, men närmare 1,3 miljarder av dessa beräknas behöva lämnas tillbaka i år. Det spelar alltså ingen roll hur stora satsningar som görs om det inte finns resurser att kunna förvalta dessa.

En fråga som många ställer sig är om Arbetsförmedlingen verkligen nyttjar sina resurser effektivt. Faktum är att Riksrevisionen konstaterar att Arbetsförmedlingen är en slimmad och effektiv organisation, där nästintill hälften av Arbetsförmedlingskontoren nyttjar sina resurser maximalt. Så det är inte här problemet ligger.

Arbetsförmedlingens ledning har varit tydliga mot regeringen. Bara i år saknas drygt en halv miljard i anslag för personal och förvaltning, men regeringen har inte lyssnat. Och nu tvingas alltså ledningen även skära ned på hjälp från privata aktörer, som utgör en stor del av svensk arbetsförmedling.

Inte heller skymtar någon ljusning. Enligt den senaste budgeten kommer det saknas 800 miljoner i anslaget för personal och förvaltning de kommande två åren. Så ja, det gör verkligen ont.

Johan Berg, arbetsförmedlare och debattör

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons