Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Arbetsmiljöarbetet är avgörande i coronatid

Varje vecka dör någon till följd av sitt arbete och var tredje dödsolycka i byggbranschen sker på arbetsplatser där skyddsombud inte har tillträde.

I början av året lade den socialdemokratiskt ledda regeringen fram ett förslag på riksdagens bord som handlar om en utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, vilket innebär att de skulle få möjlighet att besöka fler arbetsplatser.

Den lokala samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare på arbetsplatsen är väsentlig för arbetsmiljöarbetet och den svenska modellen. Nu står det dock klart att förslaget fallit i riksdagen. Det är djupt beklagligt att en majoritet i Sveriges riksdag vägrar inse vikten av detta förslag. Ytterst handlar det om liv och död. Sverigedemokraterna anser till och med att de regionala skyddsombuden borde avskaffas. Det är helt fel väg att gå. För oss inom arbetarrörelsen är det otänkbart att tumma på arbetsmiljön – särskilt i dessa kristider.

Coronakrisen visar med all tydlighet att det lokala arbetsmiljöarbetet är avgörande. Inom äldreomsorgen ser skyddsombuden exempelvis till att medarbetarna har rätt skyddsutrustning. Konsekvenserna av bristande utrustning är förödande. I frontlinjen mot covid-19 står hundratusentals anställda inom vård och omsorg som sliter hårt, tar hand om våra nära och kära och som räddar liv. De ska aldrig behöva känna sig rädda för att gå till jobbet. Deras insatser är ovärderliga – inte minst i dessa dagar.

I Dalarna precis som i övriga landet saknar många arbetsplatser skyddsombud vilket gör regionala skyddsombuden särskilt viktiga. I motsats till vad vissa politiska företrädare försöker få det till så handlar de regionala skyddsombudens arbete så klart inte om att "jävlas" med företagare. Det handlar om att stötta så att arbetsplatserna är säkra och följer arbetsmiljölagstiftning. Detta för att ingen ska dö eller skadas på jobbet. För oss i Dalarna är det både märkligt och anmärkningsvärt att en majoritet i riksdagen inte ser de uppenbara fördelarna med en bättre arbetsmiljö.

Vi inom arbetarrörelsen kommer fortsätta kämpa för en trygg och säker arbetsmiljö, för att svenska löntagare ska kunna komma hem efter jobbet - friska och hela

Högerpartierna är svaret skyldigt hur många ska dö eller skadas på jobbet innan man reagerar.

I det starka samhället ska ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet. Vi inom arbetarrörelsen kommer fortsätta kämpa för en trygg och säker arbetsmiljö, för att svenska löntagare ska kunna komma hem efter jobbet - friska och hela. I det arbetet är de regionala skyddsombuden helt avgörande.

Lars Isacsson

ordförande Socialdemokraterna Dalarna

Lena Johnsson

vice ordförande LO-distriktet

Kim Söderström

ordförande Byggnads Gävle Dala

Malin Ragnegård

ordförande Kommunal Bergslagen

Lars Halvarsson

ordförande IF Metall Dalarna

Sara Fernlund

ordförande Handels avd. 13

Kalle Sahlin

ordförande IF Metall Bergslagen

Julia Johansson

ordförande SSU Dalarna

David Aura

ordförande Elektrikerna krets 21

Roza Güclü Hedin

riksdagsledamot för S

Peter Magnusson

GS-facket avd. 12

Maria Strömkvist

riksdagsledamot för S

Patrik Engström

riksdagsledamot för S

Jenny Björnberg

Transport avd. 88

Hans Unander

facklig ledare Socialdemokraterna Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips