Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att modernisera LAS för en generation som redan är otrygga

Vi har alla sett på Rasmus på luffen, vi är uppvuxna med att ha tittat på den filmen. Att se hur Rasmus tar följe med Paradis Oscar med att hitta jobb dag för dag för att tjäna lite pengar, att har man tur så får man komma in till ett hushåll där personerna som bor där är snälla, så man kanske får sig en måltid och har man tur en slant.

Är det någon som kan se likheten med hur vi unga har det i dag? När vi varje dag kämpar med timanställningar för att tjäna lite pengar och gör vad vi kan för att försöka få lite trygghet.

Många säger att vi unga inte vill ha en fast anställning utan vi vill vara fria, vi tror att dom som säger det måste ta en funderare på om dom verkligen har frågat oss unga hur vi vill ha det.

Vi unga vill ha en egen lägenhet, vi vill klara oss själva , men då måste vi också få förutsättningarna till det.

Vi unga vill ha en egen lägenhet, vi vill klara oss själva , men då måste vi också få förutsättningarna till det

Nu diskuteras det om att modernisera lagen om anställningsskydd ( LAS) som är en lag som många av oss unga vet för att vi lär oss att räkna våra LAS-dagar för att ha möjlighet till tillsvidareanställning, det är en trygghet för oss unga att veta om att det finns en lag som ger balans mellan arbetstagarna och arbetsgivarna.

Många av oss unga som redan nu arbetar otryggt vågar inte berätta hur det är på jobbet, vi vågar inte berätta om missförhållande, vi vågar inte det på grund av att gör vi det så kan jobbbokningarna via sms sluta komma, den lilla tryggheten med pengar med ett jobb försvinner på ett nafs.

Hur ska det då se ut om man moderniserar LAS till det sämre, med att arbetsgivaren kan avsluta utan att ha saklig grund, att arbetsgivaren i små företag kan handplocka personal. Hur skulle det se ut då?

Skulle vi unga våga berätta det vi redan nu inte gör på grund av rädsla? Eller skulle våra arbetsplatser bli tysta där ingen vågar säga någonting och där arbetsmiljön bli sämre och sämre.

Eller skulle våra arbetsplatser bli tysta där ingen vågar säga någonting och där arbetsmiljön bli sämre och sämre.

Vi vet att vi behöver fler folk i våra yrken, men vi vet också att arbetsmiljön inte är den bästa. Vi har valt att organisera oss och även engagera oss i vår fackförening Kommunal för vi vill kämpa för att vi ska ha det bra och må bra på jobbet. Vi behöver många fler trygga anställningar och vi ska kunna leva på vår lön. Men om denna utredning av LAS blir verklighet kommer det göra att vi unga kommer vara mer osäkra på arbetsmarknaden är vad vi redan är nu.

Så nu måste vi sätta stopp för detta fruktansvärda förslag, vi vill inte gå tillbaka ännu mer i tiden som Astrid Lindgren skrev om i Rasmus på luffen.

Vi måste bli generationen som skapar förändring, och det till det bättre för oss alla.

Den Lokala Ung kommittén Kommunal Bergslagen :

Linda Lindfeldt Undersköterska

Alexandra MentzasUndersköterska

Camilla Nygård ErikssonVårdbiträde

Hanna Kjellberg Barnsköterare

Emma Skruve Eklund - Undersköterska

Feruz Efrem Undersköterska

Jake HässelbäckVårdbiträde

Jennifer FornlöfBarnskötare

Jennifer Nielsen Undersköterska

Maria Bölla Undersköterska

Tobias LarssonVårdbiträde

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips