Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att världen är på tok bidrar Falu kommuns politiker till

Att världen är på tok bidrar Peter Hultqvist och Falu kommuns politiker till!

Under många har jag åkt längdskidor på Lugnets fina och välskötta skidspår i Falun. För några år sedan började jag allt oftare under mina skidturer på Lugnet höra ljudet av gevär, kulsprutor och granater. Jag minns särskilt en händelse då barnens skidspel genomfördes som vanligt på en lördag. Denna fina vårvinterdag hade militären övning på övningsfältet i Falun och när de fruktansvärda ljuden av krig ljöd ut över lugnets skidstadion, var det flera barn som blev helt vettskrämda av ljudet som påminde dem om det krig de flytt ifrån i sina hemländer.

Det är inte bara vi människor som reagerar på dessa vedervärdiga ljud. Även djur och fåglar i Lugnets naturreservat flyr i panik när detta inträffar.

Falu kommun satsar nu på att inrätta ett nytt regemente där de inbjuder våra ungdomar till att erhålla utbildning i hur de dödar andra människor.

Idag den 19 maj sitter jag ute i trädgården i det vårfagra Borlänge och hör hur tre Jas-plan flyger fram och tillbaka ute vid Rommehed och Dala-Airport. Enligt ett reportage i Dala-Demokraten är de rustade för strid.

Övningen i Borlänge med tre Jas-plan kostar dig som skattebetalare hundratusentals kronor. Kostnaden för att tillverka ett Jas-plan är minst en miljard kronor (2014). Det innebär att varje skattebetalade individ i Sverige får betala minst 6000 kronor per person och per flygplan.

Hur kan vi som samhälle efter flera tusen år av krig och elände i världen fortfarande ha politiker i Sverige som beslutar om enorma miljardtillskott till militären?

Forskningen visar tydligt idag att i alla krig finns det bara förlorare på alla sidor, och de som får lida är alltid civilbefolkningen, barn, äldre och vuxna.

Idag, 2020, pågår cirka 50 väpnade konflikter i världen och världens militära kostnader är ofattbara 20000 miljarder kronor per år.

Militären i världen kostar idag 500.000 kronor per sekund!

Forskningen är kristallklar, ju mer det rustas militärt, desto mer ökar spänningar och väpnad konflikt.

Forskningen visar också att i princip så krigar inte demokratier med varandra.

Idag när världen är mitt inne i klimatförändringar och pandemi, framstår det som än mer imbecillt att satsa samhällets resurser på militärt rustning och våld.

Det måste finnas ett politiskt ledarskap som inser att militär rustning inte bidrar till fred.

Uppgifter är hämtade från UCDP( Uppsala Conflict Data Program), en databas med fakta om väpnade konflikter och fredsavtal från hela världen från 1946 och fram till dags dato. Uppgifter är också hämtade från Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Janne Dicander

Borlänge

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips