Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Avvakta beslut om privatiseringar i Falun

Den 21 april tog minoritetsledningen i Omvårdnadsnämnden beslut om att lägga ut delar av verksamhet på entreprenad: Hemtjänsten i Britsarvet, boendet Lustigknopp och dagliga verksamheter.

Detta gör man under en pågående pandemi.

I september, när anbudstiden gått ut, hade inga anbud inkommit. Då beslutade politiska ledningen att kontakta de företag som visat intresse, för att undersöka orsaken till att de inte lämnat något anbud. Därefter valde man att skräddarsy upphandlingen utifrån de synpunkter som lämnats. Bland annat att garantera 97 procents beläggning vid tillträdesdagen.

Demensboendet Lustigknopp med 31 platser ska avvecklas och flyttas till det nybyggda demensboendet "Slottet" vilket gör att i maj-21 står Lustigknopp tomt på både boende och personal. Det är driften av nytt vård- och omsorgsboende, Lustigknopp som den borgerliga ledningen nu utlovar 97 procents beläggning vid en privatisering.

Vi ser att viljan att flytta in på boende inte kommer öka så länge pandemin pågår, troligen minst ett år till

Detta trots att det saknas information, ekonomisk beräkning och konsekvens för beläggningen av våra egna boenden. Det finns idag ingen kö till vård- och omsorgsboende och har inte gjort sedan pandemins utbrott i mars. Vi ser att viljan att flytta in på boende inte kommer öka så länge pandemin pågår, troligen minst ett år till.

Den 20 oktober fattade den politiska ledningen beslutet att gå vidare med upphandlingen och garantera 97 procents beläggning, trots alla frågetecken. Enda möjligheten att uppfylla kravet är, som vi ser det, att avveckla ett av våra kommunala boenden eller att "tvinga" personer att flytta till Lustigknopp. Vi ser en stor risk att den besparing den politiska ledningen beräknat istället blir en ökad kostnad för omvårdnadsnämnden och kommunen, bland annat genom skadestånd för avtalsbrott om inte beläggningsnivån uppnås.

Det självklara vore att låta förvaltningen fokusera på att hantera pandemin och avvakta beslut om privatiseringar.

Att privatisera till varje pris och på detta sätt, anser vi är mycket oansvarigt av den borgerliga minoritetsledningen.

Barbro Ödlund (S)

andre vice ordförande i Omvårdnadsnämnden

Pia Persson (V)

ledamot i Omvårdnadsnämnden

Erik Eriksson (MP)

ersättare i Omvårdnadsnämnden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips