Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Både förskolor och familjedaghem behövs

Upp till kamp! Snart blir familjedaghem (dagmammor), den så kallade pedagogiska omsorgen, ett minne blott om utredaren får som den föreslår.

Utredningen är beställd av Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet som vill införa ett etableringsstopp för pedagogisk omsorg. Man anser helt enkelt att denna viktiga yrkeskår har spelat ut sin roll. Detta är inget annat än en negativ särbehandling av familjedaghemmet.

Faran är också att barn som inte klarar av stora grupper kommer utsättas för ökad stress som på sikt kan försämra både inlärningsförmågan och anknytningen

Det är kort sagt ett försök att inskränka familjens valfrihet. Faran är också att barn som inte klarar av stora grupper kommer utsättas för ökad stress som på sikt kan försämra både inlärningsförmågan och anknytningen som är avgörande för hälsan. Detta har vi kristdemokrater stöd för i forskningen.

I Skolverkets genomgång av forskning relaterad till barngruppers storlek står det "Om en barngrupp blir för stor riskerar de positiva effekterna av att vistas i en grupp att bytas till sin motsats. Relationer kan bli svåra att överblicka vilket kan skapa en känsla av otrygghet, nedstämdhet och håglöshet".

Att misstänkliggöra en så viktig grupp som dagbarnvårdare är ett hån mot barnen, valfriheten och mot de som utför arbetet. Både förskolor och familjedaghem behövs. Och om det finns kvalitetsbrister så som utredaren påstår så borde istället tillsynen skärpas.

Men det vi vet idag är att pedagogisk omsorg har redan en hög frekvens av både tillsyn och uppföljning. Att dessutom skylla på integrationen som motiv till etableringsstopp är vansinnigt.

Därför anser vi kristdemokrater att regeringsutredare ska med omedelbar verkan stoppa försöket till etableringstopp av den pedagogiska omsorgen.

Att begränsa valfriheten, och sätta stopp för en väletablerad yrkesår borde bemötas med storm landet över. För barnens skull framför allt!

Katarina Gustavsson gruppledare (KD)

Sonja Shirwani

Slava Lindell

Ilona nyland

Thomas Strömberg

Mia Maja gustavsson

Siamak Lotfiani

Benny Jernberg

Lars Nilsson

Merlina Nilsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips