Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Beslutet är förödande för Faluns utsatta barn

Vi har i praktisk politik en ny majoritet i stan. Onsdagen den 23 oktober blev en dubbel bemärkelsedag i Falu kommuns historia. Då stod det först klart att den politiska minoritet som försöker leda kommunen övergick till en majoritet genom att besparingsbeslut genomdrevs med stöd av SD. Födelsen av denna historiska majoritet manifesterades genom sin vinst i omröstning mot S och V i ett beslut som halverade Dialogens verksamhet. Detta beslut kommer att drabba utsatta barn hårt.

Vi kan i denna fråga prata pengar, vi kan prata effektivisering och rationalisering. Men det vi verkligen bör och ska prata om är borgarna och den politiska situation, som alla sett men som få eller ingen velat tala högt om, är sitsen som borgarna satt sig i att för att få igenom sina beslut mot ett samlat S, V och MP. Att det krävs stöd av SD.

Vi ser det främst som ett slag i ansiktet på alla familjer, barn och ungdomar som genom åren fått stöd och hjälp via Dialogen men som nu inte kommer få chans till samma stöd

Här sker precis motsatsen mot vad som hänt på riksplanet, där den i mångas ögon förkastliga Januariöverenskommelsen lett till att SD hålls utanför politisk makt.

I Falubeslutet syns SD:s egoistiska människosyn tydligare än någonsin, men vi är också överraskade över att C i Falun ställer upp på en sådan hårdför och okänslig linje som detta beslut vittnar om.

Vi ser detta beslut av Falualliansen och SD, som ett slag i ansiktet på den profession som i denna fråga varit ute i debattartiklar och kritiserat den föreslagna neddragningen på Dialogen.

Vi ser det främst som ett slag i ansiktet på alla familjer, barn och ungdomar som genom åren fått stöd och hjälp via Dialogen men som nu inte kommer få chans till samma stöd.

Enligt borgerlig logik ska det nu, när det behövs extra stöd hos Dialogen på grund av offentliga neddragningar, hyras in konsulter. Detta sägs vara ett sätt att effektivisera och rationalisera, men framförallt är det ett sätt att slå sönder tryggheten för de som behöver stöd i utsatta positioner.

Ser vi inte här återigen ett tecken på att borgarnas privatiserings- och marknadslösningar skall bära välfärdssamhället? Vi vet ju – inte minst från ett nyligen konkret skolexempel i vår egen kommun- att där vinsterna styr förloras lätt tryggheten.

Det kommer med all sannolikhet kosta i längden, både i ekonomiska resurser, men framförallt på människors välmående

Att detta kommer inbringa ett visst antal miljoner kronor i besparingar, är en sak. Men det kommer med all sannolikhet kosta i längden, både i ekonomiska resurser, men framförallt på människors välmående.

Detta är i våra ögon ett oerhört tragiskt och dåligt beslut för Faluns barn, föräldrar och familjer och långsiktigt ett slag mot hela kommunen.

Faluns nya praktiska, politiska majoritet - Falu-Alliansen och SD- har satt ner foten hårt mot utsatta barn och ungdomar. Spåren av Falu-Alliansen och SD förskräcker redan efter första steget men vi i S lovar att göra allt vi kan för att kämpa emot den politik dessa storheter söker genomföra i kommunen. För oss är den sociala rättvisan viktig och vi sviker aldrig i den kampen!

Linus Niklasson (S) Medlem i Svärdsjö S-förening

Örjan Fridner (S) Ledamot av verkställande utskottet i Arbetarekommunen, Ersättare i KS

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips