Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Blåbrun sörja kan komma att slakta välfärden

Den senaste opinionsundersökningen från SCB visar på att det finns risk att vi efter nästa riksdagsval har en blåbrun sörja som styr Sverige. I mätningen fick SD, M och KD tillsammans nästan 50 procent av sympatierna. Samtidigt sparar den sittande regeringen och samhället törstar efter resurser.

De flesta områden inom välfärden är underfinansierade. Segregationen ökar inom alla områden, de som har det bra får det bättre och de som har det svårt får det ännu svårare. Regeringen gör inget som märks för att minska segregationen, det finns för få billiga bostäder för de som inte har möjlighet att köpa sin bostad, skolorna blir bara mer och mer ojämlika och fler och fler offentliga verksamheter privatiseras och blir vinstdrivande och därmed skattedränerande.

Låt inte dumsnålt sparande duka bordet för skattesänkningar till rika

Både inom offentlig och privat verksamhet är det svårt att hitta kompetent personal trots en betydande arbetslöshet samtidigt som arbetsförmedlingen ska privatiseras utan någon riktig plan för hur det ska gå till och vad som ska åstadkommas.

Jag undrar när vi svenskar ska inse att marknadsekonomi och nyliberalism inte är lösningen på allt i samhället, vissa funktioner blir billigare och effektivare om de samordnas i stället för att konkurrensutsättas. Posten, apoteken, skolan och järnvägen är tydliga exempel på det och som vi borde ta varning från.

Socialdemokratin har efter varje period av borgerligt vanstyre de senaste decennierna sparat och städat upp i statsfinanserna då borgerliga skattesänkningar och privatiseringar urholkat vår gemensamma ekonomi. Detta sparande upprepas även av denna socialdemokratiskt ledda regering och välfärden och förtroendet för regeringen utarmas.

Svenska folket förstår och accepterar uppenbart inte varför det är nödvändigt sanera finanserna när behoven i välfärden är så stora.

Om den blåbruna sörjan (SD, M, KD) kommer till makten efter nästa val behöver det finnas att ta av, för det kommer att behövas. Vi kan förvänta oss kostsamma och ineffektiva privatiseringar, skattesänkningar som endast delvis finansieras av nedskärningar i välfärden i kombination med ökande bidrag till verksamheter som borde vara marknadsmässiga, det vill säga bidrag till redan välbeställda företagare och till följd av detta ökande budgetunderskott.

Borgerlig politik har visat sig ha som övergripande mål att sänka skatter och höja bidrag till företagare och välbeställda utan hänsyn till konsekvenser för mindre bemedlade eller till statsskulden.

Regeringen måste ta höjd för detta scenario och se till att tillföra resurser till välfärden så den bättre motsvarar våra rimliga förväntningar och så det finns något att ta ifrån när den blåbruna sörjan sätter igång att slakta den. Låt inte dumsnålt sparande duka bordet för skattesänkningar till rika.

Olle Berglund

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips