Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Borlänge kommun säger nej till privata aktörer i lokalvården

Annons

Borlänge kommun överför nu all städning i kommunal regi och säger nej till privata aktörer. Vi vill att framtidens lokalvårdare ska ha rätt till heltid och få en bra arbetsmiljö. Den borgerliga oppositionen vill istället fortsätta ha lokavården i privat regi. För dem går privatisering före verksamhetsnytta och trygga villkor.

MER DEBATT: Sluta undervärdera undersköterskornas arbete

Ungefär en fjärdedel av städningen i Borlänge kommun har sedan 1997 utförts av privata aktörer. När avtalen löper ut under 2016 kommer de inte att förlängas. Istället kommer kommunen att anställa egna lokalvårdare. Ärendet har beretts i kommunstyrelsens serviceutskott som ansvarar för bland annat lokalvård och fastigheter och den utredning som kommunen gjort visar att städningen kommer att bli minst lika bra i egen regi.

För oss är det här främst en arbetsmiljöfråga: arbetarklassens kvinnor ska ha möjlighet till bra arbetsvillkor och för oss innebär det att de ska slippa deltid och ofrivilliga delade turer.

MER DEBATT - Kommunal om Internationella kvinnodagen 2016: "Vi tänker inte vänta i 100 år"

Lokalvård är ett relativt hårt arbete i en kvinnodominerad utsatt bransch. Vi får nu också full kontroll på kvalitet och kostnader. Den borgerliga alliansen motsätter sig detta och vi upplever att de vill konkurrensutsätta verksamheten för konkurrensutsättandes egen skull. Vi upplever också att den borgerliga alliansen misstror den egna verksamhetens förmåga att göra ett bra jobb. 

Leif Lindström (V)

Ordförande kommunstyrelsens serviceutskott

Ronny Beyer (S)

Vice ordförande kommunstyrelsens serviceutskott

Mari Jonsson (S)

Ledamot kommunstyrelsens serviceutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel