Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Borlänges sosseledda majoritet hanterar skattemedlen slappt

Läser med förvåning att ett av kommunalråden och tillika gruppledaren för Socialdemokraterna har synpunkter över hur den moderata fullmäktigegruppen tar ställning i olika frågor.

Moderaterna är numera ett stort parti med många ledamöter som utgår från medborgarnas vilja att själva påverka mer sin vardag och det förtroende vi sökt i allmänna val. Moderaterna är numera största parti i de yngre väljargrupperna 18-24 år. Jag kan försäkra Mari Jonsson att Moderaterna inte är ett socialistiskt kollektivistiskt parti med en sluten centralkommitté som toppstyr partiet utan tvärtom bejakar diskussioner med högt i tak, öppenhet och olika synvinklar allt för medborgarnas bästa för ögonen. Vi är i det sammanhanget oroade över hur slappt den sittande sosseledda majoriteten hanterar skattemedlen. Revisorerna har pekat på problem i ledning och styrning av verksamheten där den ekonomiska uppföljningen inte fungerat för barn- och utbildningsnämnden. Kritik som är värd att lyssna på och ta på allvar. På två månader vändes ett prognostiserat överskott till ett underskott i 40-miljonersklassen. Samtidigt har majoriteten dessförinnan proklamerat att de siktar på resultat i världsklass.

Den moderata fullmäktigegruppen instämmer i revisorernas kritik men ville på tidigare fullmäktige gå längre än revisorernas anmärkning och inte bevilja ansvarsfrihet. Det kan man förstås ha olika syn på och det respekterar vi. Sossarna har dessutom en lång tradition av att de senaste tio åren i rak följd lyckats med konststycket att köra driften med förlust även i tider då rekordstora statsbidrag erhållits. Det vore kanske mer välanvänd tid om Mari Jonsson och sossarna kunde prestera en fungerande strategi för ekonomi i balans, bättre skolresultat och en fullgod ledning och styrning av verksamheten så kanske vi även hade sluppit de historiskt höga dödstal vi nu kunnat uppleva i de kommunalt driva äldreboendena i Borlänge kommun. Det är en stor tragedi för många Borlängebor som förlorat anhöriga på kort tid i coronapandemins spår. Den moderata gruppen ser med stor enighet fram emot en oberoende förutsättningslös utredning enligt den motion vi nu lämnat över till kommunfullmäktige. Vi moderater och övriga Borlängebor vill veta hur detta kunnat ske och att åtgärder snarast presenteras för att vi ska slippa uppleva detta igen.

Ulrik Bergman (M)

Gruppledare kommunfullmäktigegruppen Borlänge

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips