Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Borlänges stadsbild kommer förändras

Stora delar av kommunsverige genomgår just nu ett stålbad. Flera jämförbara kommuner behöver spara in hundratals miljoner kronor.

Borlänge kommun har en bra och stabil budget, därför lägger vi 25 miljoner extra på Socialnämnden, 7,5 miljoner extra på Barn- och utbildningsnämnden och 6 miljoner extra på omsorgsnämnden i vår budget för 2020.

I majoritetens förslag till budget 2020 innebär det en uppräkning på 2,8 procent totalt jämfört med 2019, det motsvarar cirka 90 miljoner kronor. Vi väljer också att satsa extra på miljönämnden som gör att vi i princip kan dubblera vårt strategiska miljöarbete.

Glöm inte heller bort att vi har ett av Sveriges bästa energibolag i Borlänge Energi som påvisar bra siffror år på år, som gör att avgifter kan hållas nere för våra Borlängebor. Vi har ett bostadsbolag som vågar tänka utanför boxen och hjälper till att bygga stad. Samt Hushagen som hjälper företag att etablera sig. Under planperioden 2020-2024 kommer bolagen och kommunen investera över fem miljarder i Borlänge. Det kommer att förändra stadsbilden och är något som inte vore möjligt om vi inte hade ordning och reda på ekonomin i kommunkoncernen.

Något som Kommuninvest riskanalys visar, är att Borlänge kommun är bland de bäst rankade och det medför att kommunen kan låna till förmånliga avtal. Vi har dessutom pensionsmedel för ett värde av 320 miljoner. Att vi månat om dessa medel gör att de både vuxit och gjort att vi har kunnat ta ut resurser när så behövts.

Borlänge kommun står dock inte utan utmaningar för framtiden. Överskottsnivån måste upp och nämnderna måsta hålla sin budget om vi ska klara dessa utmaningar. Jag vill därför inte se några fler sänkta skatter för de välbeställda. Jag vill istället se mer resurser för att stärka skola, vård och omsorg. Ja till att satsa mer resurser på minskad arbetslöshet och att bygga bort bostadsbristen.

Det vore klädsamt om somliga debattörer var lite mer pragmatiska och såg kommunernas utmaningar. Vi behöver ökade satsningar från staten till välfärdens kärna i kommunerna. Det är det flera kommuner som behöver.

Prognosen för Borlänge 2019 är ett överskott på 180 miljoner i koncernen och 75 miljoner för kommunen. Hur många fler kommuner kan visa upp ett sådant resultat?

Jan Bohman (S), Kommunstyrelsens ordförande

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips