Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bostadspolitiken har förvärrat samhällsklyftorna

Bostadsbristen är enorm och allt tyder på att det bara kommer att bli värre. Enligt Boverket finns ett underskott på bostäder i 212 av 290 kommuner och för att möta behovet måste omkring 600 000 bostäder byggas innan decenniets slut.

Bostadsbyggandet håller med andra ord inte samma takt som behovet och detta har pågått i många år. Det har varit ett effektivt sätt att cementera trångboddhet och segregation i städer som Borlänge. Bostadspolitiken har helt enkelt fördjupat klyftorna i samhället ytterligare när det är för dyrt för många att köpa sig en villa eller bostadsrätt.

Hur många är de föräldrar som har tvingats låna på det egna huset för att finansiera barnens insats till det första boendet? Den som har för låg lön och saknar föräldrar med möjligheten att gå i borgen hänvisas till bostadskön. Där är kötiden längre än väntetiden på en Trabant i gamla DDR. När de väl har kommit fram betalar de betydligt mer för tak över huvudet än de som äger sitt boende.

Det fanns en tid när man ansåg staten hade ett stort ansvar för bostadspolitiken. Idag är det marknaden som styr och vinstintresset verkar ha svårt att tolka samhällets behov. Borta är den sociala tanken när vinstintresset får styra. Man skall inte heller glömma bort att detta har gjort våra boenden allt dyrare, våra städer mer segregerade, samhället mer otryggt genom svarthandel med hyreskontrakt och en bygg och fastighetsbransch där gangsterfasoner råder med människor som exploateras med hjälp av avreglerad arbetskraftsinvandring

Problemen på bostadsmarknaden spiller över på andra områden i samhället. Skolsegregationen förvärras, kriminaliteten ökar i ojämlikhetens spår. Många upplever ett moment 22 då man betalar en dyr hyra vilket gör att man inte kan spara ihop till ett billigare boende.

Borgerliga politiker vill lösa detta med marknadshyror. Det kommer naturligtvis inte lösa något alls, alla som kan något om marknadsekonomi förstår vad som händer när utbudet är mycket mindre än efterfrågan. Det kommer bli ännu dyrare för de som är fattiga att bo. I väntan på en mer aktiv, statlig bostadspolitik får vi som kommun göra vårt yttersta för att trygga tillgången på bostäder.

I Borlänge är vi inne i en expansiv fas med bostadsbyggande för att möta de långa köerna. Vi skall samtidigt ta tag i fusket med svarta uthyrningar i allmännyttans bestånd. Som kommun måste vi vara en garant för att de lägenheter vi har går till människor som behöver ett boende och inte till svartuthyrning.

I samhällsbyggnadsnämnden i Borlänge råder stor enighet över partigränserna att fler bostäder måste byggas. Det är glädjande då utbyggnadsplanen 2019 till 2022 landar på över 1800 bostäder. Stadsdelar växer och nya planeras. En ny nationell politik är ett måste och den bör vara progressiv för ett bättre samhälle.

Jussi Nieminen Jusola

Socialdemokraterna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips