Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bra med JK-anmälan från Sveriges unga muslimer

Nyligen JK-anmäldes SvD av ordföranden för Sveriges unga muslimer Rashid Musa efter en ledarblogg där Ivar Arpi insinuerar att Musa stödjer terrorism. I vår rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté lyfter Nätverket svenska muslimer i samarbete mediebilden av muslimer. Enligt en studie har bara 2 procent av svenskar en positiv syn på islam medan 65 procent har antingen en negativ eller mycket negativ syn. En annan studie visar att i 75 procent av fallen när muslimer förkommer i media är det våldsrelaterat. Media är medskapande till de utbredda negativa attityderna mot muslimer och det kan svårligen bekämpas med juridiska instrument som lagen om hets mot folkgrupp eftersom stigmatiseringen främst sker genom ett system av etikettering, selektivt urval och underlåtande att berätta saker i ett sammanhang.

Svenska Dagbladet sticker dock ut genom att på ledarplats ha skribenter som Ivar Arpi och hans föregångare Per Gudmundson vars signum är att avsiktligen söka uppslag till ett redan på förhand givet narrativ om muslimer som extremistiska våldsverkare. När de skriver något positivt om en muslim är det alltid en person som i skydd av sin egen muslimska bakgrund driver mer islamofobiska teser än de själva kan göra. På twitter tar de ut svängarna kraftigare och har ett koppel av Eurabia-islamofober som sina flitigaste retweetare.

Rasism är ett system som producerar utfall som missgynnar rasifierade människor. Det överlever genom att vila på de diskurser som har resonans för tillfället och har därför legitimerats med allt från religion och kultur till frågor om teknologisk utveckling. Rasbiologin är alltså bara en rasistisk diskurs och hade gehör under första halvan av 1900-talet. Idag är återigen religion hårdvaluta bland rasismens demagoger då det finns ett enormt sug på negativa framställningar om islam och muslimer. Efterfrågan på islamofobiska berättelser är förstås också känd för tryckta medier som är beroende av lösnummerförsäljning.

Så när muslimen Rashid Musa, i en diskussion om tänkbara avsikter hos västerlänningar som strider i Syrien, jämför med svenskar som stred i Finska vinterkriget blir det för SvD till förtäckt stöd för terrorhandlingar mot kristna, kurder och shiamuslimer. Sprängattentatet mot Norrskensflamman 1940, seklets dittills största terrordåd på svensk mark utfördes av Finlandsveteraner. Ändå har Finlandsveteranerna i den svenska folkloren en upphöjd status som kämpar för en god sak. Bland svenska muslimer som strider i Syrien finns olika människor, men att på förhand utgå från att de drivs av lägre motiv än svenskar som stred i Finland är grovt rasistiskt och islamofobiskt. Ivar Arpi är så ivrig att göra Rashid Musa till en terrorförespråkare att han framhåller forskaren Thomas Hegghammers siffra att en av tio stridande i Syrien begår terrorbrott efter hemkomsten. Det kan finnas så många som 2000 europeiska stridande i Syrien men Europols statistik visar att inte en enda genomförd eller stoppad terroristattack i Europa under 2013 hade religiösa motiv. Arpi vet själv att siffran är bisarr och lägger påpassligt in brasklappen att han inte verifierat den. Ändå används den eftersom den är huvudargumentet för hans tes att deltagande i Syrienkriget ska kriminaliseras, något som skulle försvaga svenska muslimers redan hotade rättssäkerhet.

I Dagens Media (100714) intar SvD:s chefredaktör Fredric Karlén en strikt legalistisk hållning till anmälan utifrån en bokstavlig läsning av Arpis artikel. Men anmälan handlar inte om ordalydelsen utan om meningen som förmedlas. Karlén gör sig bekvämt blind för den större frågan som anmälan reser, nämligen den om SvD:s agenda. Med skribenter som Ivar Arpi och Per Gudmundsson gör SvD mer för att göda islamofobin i de breda folklagren än någonsin Dispatch International som bara vänder sig till redan frälsta rasister. Är detta en olycka i arbetet eller är det precis så som det är tänkt att det ska vara?

Kitimbwa Sabuni

Muslimska mänskliga rättighetskommittén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel