Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Budgeten är ett svek mot arbetsförmedlare

Det gör ont. Ja, det gör verkligen ont. Budgeten för nästa år har nu klubbats i riksdagen och presenterats. Det kommer innebära att Arbetsförmedlingen kommer tilldelas drygt en halv miljard mindre till förvaltning och personal än vad som behövs för att myndigheten ska kunna klara av sitt uppdrag under nästa år. Det är ett svek mot arbetsförmedlare.  

Arbetsförmedlingens ledning har varit väldigt tydliga - det behövs mer resurser. Risken är annars överhängande att myndigheten inte kommer att kunna hantera den tuffa situationen som nu råder. Mer än hälften av de inskrivna arbetssökande utgörs just nu av utrikes födda, med de utmaningar som det innebär på dagens arbetsmarknad.

Frågan en del skulle ställa sig är om myndighetens organisation verkligen fungerar och om resurserna används effektivt? Faktum är att Arbetsförmedlingen har visat sig ha hög effektivitet enligt en granskning av Riksrevisionen.

Arbetsförmedlare går på knäna. Situationen är så pass allvarlig att en anmälan nyligen gjordes till Arbetsmiljöverket. Det råder inga tvivel om att situationen, i och med den nya budgeten, inte kommer att förbättras för arbetsförmedlare.

Insändare: Sverige måste få upp ögonen för denna kvinnosjukdom

Myndighetens belastning har kraftigt ökat de senaste åren. Hela 8 av 10 arbetssökande omfattas av grupper med utsatt ställning på arbetsmarknaden. Faktum är att antalet inskrivna i etableringsuppdraget har tiodubblats sedan 2010, som en effekt av den stora flyktingvågen 2015, samtidigt som anslagen för personal har mer än halverats. Hela 9 av 10 arbetsförmedlare har en så hög arbetsbelastning att man knappt eller inte alls hinner med sina arbetsuppgifter, visar alarmerande siffror.

För dig som pluskund: Akuta problem hos Arbetsförmedlingen i Dalarna i jakten på arbetskraft – ”Våra reserver är tömda”

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Johanna Jönsson skrev nyligen ett debattinlägg i Göteborg Direkt där hon ser det som ett misslyckande att Arbetsförmedlingens ledning äskade mer medel för 2018. Frågan är vad Jönsson skulle säga till arbetsförmedlaren som fick 180 nyanlända på sitt ansvar istället för de 40 som har rekommenderats?

Jönssons uttalande är ett hån mot Arbetsförmedlingen och arbetsförmedlare, och som känns ända in i hjärtat. Jag har på nära håll fått se kollegor som inte har mäktat med, som inte längre har orkat. Risken är uppenbar att fler arbetsförmedlare kommer att behöva ställa sig i raden av sjukskrivna inom myndigheten, en myndighet vars sjukfrånvaro har ökat med hela 50 procent sedan 2012 och som är avsevärt högre än genomsnittet för svenska myndigheter.  

Läs mer: Arbetsförmedlingen: Minskning av arbetslösheten i länet under 2018

Trots den brist på resurser som finns inom myndigheten så kommer myndigheten att behöva betala tillbaka flera miljarder till statskassan, i form av öronmärkta pengar för insatser till bland annat funktionshindrade och långtidsarbetslösa. Detta är ett symptom på den rådande arbetssituationen. 

Frågan en del skulle ställa sig är om myndighetens organisation verkligen fungerar och om resurserna används effektivt? Faktum är att Arbetsförmedlingen har visat sig ha hög effektivitet enligt en granskning av Riksrevisionen.

Debatt: Centerpartiets påstående om att Arbetsförmedlingen har misslyckats stämmer inte

Där konstateras att nästan hälften av arbetsförmedlingskontoren nyttjar sina resurser maximalt. Sedan flera år tillbaka pågår även ett målmedvetet förbättringsarbete och en pågående digitaliseringsprocess för att modernisera myndigheten. Dock kan inte detta ensamt bidra till att resurserna används mer effektivt. Inte heller räcker den stora och undervärderade kompetens som finns hos arbetsförmedlare.

Debatt: Unionen: Stärk medarbetarna – satsa på kompetensutveckling

Frågan är hur många miljarder som kommer att betalas tillbaka även nästa år? För det spelar ingen roll hur mycket pengar som avsätts till insatser för arbetssökande – det krävs nämligen att det även finns någon som kan förvalta dessa. 

Johan Berg

Arbetsförmedlare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel