Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: BUP: ”Inte försvarbart att dra ner på Dialogens verksamhet

Vi som arbetar inom Barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna ser med stor oro på uppgifterna om att det ska tas beslut om neddragningar i Falu kommuns verksamhet Dialogen – som ger stöd och insatser till barn, ungdomar och deras familjer.

När barn och ungas psykiska ohälsa är ett ökande problem i hela samhället, är det ett mycket olyckligt och förvånande sparförslag.

Socialstyrelsens kartläggning visar på en ökad psykisk ohälsa hos barn och unga i hela landet. Begreppet psykisk ohälsa innefattar både psykisk sjukdom och psykisk ohälsa, som mer är ett uttryck för stress, överbelastning och för stora krav utifrån de förutsättningar en individ har. Det finns inget som tyder på att de psykiatriska sjukdomarna/tillstånden har ökat, de tycks ligga på en relativt konstant nivå, men väl att den psykiska ohälsan har ökat.

Här spelar föräldrarnas mående och ork stor roll för deras möjligheter att vara ett gott stöd för sina barn liksom kraven i skolan och förhållanden i skolmiljön. Samhällsutvecklingen i stort påverkar också med helt nya mönster vad gäller sociala medier, ständig uppkoppling och mindre fysisk aktivitet, för att bara nämna några exempel på faktorer som vi ännu inte säkert vet konsekvenserna av.

Skolans elevhälsa, sjukvården med till exempel BVC, ungdomsmottagning, vårdcentral, BUP liksom kommunernas verksamheter där Dialogen finns med som en viktig aktör är exempel på samhällets stöd kring barn, ungdomar och deras familjer.

Om resurser dras in hos instanser som kan ge hela familjen stöd på kommunal nivå, finns det stor risk att barn och ungdomars symtom ökar och att fler hänvisas till BUP då de och deras familjer inte längre får insatser på kommunal nivå. Det finns risk för sjukdomsförklaring av tillstånd som egentligen handlar om andra saker.

Socialstyrelsens kartläggning visar på en ökad psykisk ohälsa hos barn och unga. Att i det läget dra ner på en väl fungerande verksamhet som Dialogen som riktar sig mot denna målgrupp är inte försvarbart.

Katarina Eriksson Fagerberg Överläkare BUP

Isabelle Palmberg Specialistläkare BUP

Anna Ståhlkloo verksamhetschef BUP

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips