Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bygg fler moderna idrottshallar i Dalarna och öka rörelseglädjen hos unga

Stillasittandet och hälsoklyftorna kan riskera att öka bland unga till följd av coronapandemin. Nu behöver Dalarnas kommunpolitiker agera för att vända trenden. Att bygga moderna idrottshallar kommer spela en stor roll för att väcka rörelseglädjen hos framtidens barn och unga, skriver representanter från Sveriges fem största inomhusidrottsförbund och White arkitekter.

När det planeras för nya bostadsområden glöms ofta idrott och rörelseglädje bort, vilket har gett en stor brist på idrottshallar. Att barn och ungdomar idrottar i gamla slitna hallar från 70-talet – vilket är fallet på vissa håll i Dalarna – är ett rejält underbetyg. Precis som resten av samhället behöver även hallarna förnyas.

Precis som resten av samhället behöver även hallarna förnyas

Redan innan pandemin var det bara två av tio barn som fick tillräckligt mycket motion. För att bryta den negativa utvecklingen behöver vi fler välkomnande platser där unga kan mötas under trygga, jämlika och hälsofrämjande former. Samarbetsprojektet Framtidens Idrottshall har startats för att bidra till just det här.

Basket, gymnastik, handboll, innebandy och volleyboll står tillsammans för mer än en fjärdedel av alla idrottsaktiviteter i Dalarna. Många tusen utövare går varje dag till sin idrottshall, men få upplever idrottsmiljön som tilltalande. När dessutom stillasittandet kan riskera att öka till följd av coronapandemin blir det tyvärr ett enklare val för många unga att hoppa över träningen när hallen är gammal, sliten och dåligt utrustad.

Många tusen utövare går varje dag till sin idrottshall, men få upplever idrottsmiljön som tilltalande.

Forskning visar att rätt utformade idrottshallar och idrottsanläggningar leder till ökad fysisk aktivitet. Därför är det nu hög tid för Dalarnas kommunpolitiker att agera för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga att få ett liv i rörelse.

Beslutsfattarna behöver:

- Bygga fler idrottshallar som skapar förutsättningar för livslång rörelseglädje.

- Prata ännu mer med oss i idrottsrörelsen om hur vi tillsammans kan bidra till en stärkt folkhälsa.

Varken Dalarnas beslutsfattare eller idrottsrörelsen kan göra arbetet på egen hand. Vi måste arbeta tillsammans för att se till att det byggs rätt sorts anläggningar och idrottsmiljöer, med lika god tillgång för alla människor. På så sätt kan vi bryta den negativa trenden och väcka rörelseglädjen hos framtidens barn och unga.

Märit Bergendahl, ordförande Svenska Innebandyförbundet

Mats Carlsson, ordförande Svenska Basketbollförbundet

Anna Iwarsson, ordförande Svenska Gymnastikförbundet

Fredrik Rapp, ordförande Svenska Handbollsförbundet

Lennart Neovius, ordförande Svenska Volleybollförbundet

Niklas Singstedt, projektansvarig arkitekt, White arkitekter

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips