Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bygg inte bort Faluns naturområden

Replik till Katarina Gustavsson KD, som i Dala-Demokraten den 9 juli skriver att man bör bygga bostäder på vattnet.

Katarina Gustavsson (KD) kan i alla fall inte anklagas för att ha brist på idéer. Hennes senaste utspel är att vi ska bygga bostäder på och vid Faluns olika vattendrag, såsom Faluån, Östanforsån, Kålgårn och sist men inte minst Tisken. I förslaget råder dock brist på tanken hur vi i Falun ska vara en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar kommun.

Skulle det mot förmodan byggas på vatten så kommer det att få stor inverkan på de grön- och naturområden som ligger i anslutning till vattendragen. Även stadens människor ska ha tillgång till natur och grönområden. Detta är viktigt utifrån många perspektiv.

Forskning visar bland annat att naturområden i staden är viktiga för en god luftkvalitet samt är stadens informella grönska speciellt viktigt för vår fritid. Natur och grönområden bidrar till att det estetiska värdet i staden höjs, vår fritid blir meningsfull och vi mår bättre.

Vi behöver fler gemensamma naturområden i innerstaden inte färre

Det råder en ojämlik tillgång till naturområden i staden. De som äger sina hus har ofta köpt sig lite natur och grönska genom sin hustomt, medan de som bor i innerstaden oftast i flerfamiljshus nyttjar kollektivt de naturområden som finns i närområdet. Vi är lyckligt lottade i Falun, låt det så förbli. Istället för att bygga bort dessa så ska vi Falun istället se till att innerstadens naturområden är tillgängliga för alla.

När vi bygger i Falun så måste vi se till hela kommunens behov. Förtätning är såklart bra och något vi i Falu kommun behöver arbeta för, men inte på bekostnad av våra olika vattendrag och dess tillgänglighet. Vi måste fundera kring för vilka vi bygger? Vilka kommer att ha råd att bo i bostäder byggda på vatten? Gissningsvis så blir det de med redan feta plånböcker och som kommer lägga beslag på dessa naturområden. Detta bidrar till exkludering och segregation genom att det stänger ute andra människors tillgång till naturområden inne i staden. Vi behöver fler gemensamma naturområden i innerstaden inte färre.

Charlotte Oster

Bostadspolitisk talesperson Socialdemokraterna i Falun

Örjan Fridner

ERstättare Kommunstyrelsen Socialdemokraterna i Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips