Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Caroline Willfox: "Vi måste vända den nedåtgående trenden i Säter"

Det är med vemod jag mottar Lärarförbundets skolrankning över Säter kommun. Vad betyder skolan för Säters medborgare? Den ska verka för att ge våra barn kunskap för att ta sig fram i livet. Det ska vara en trygg plats för såsom elever, personal samt för vårdnadshavare som lämnar sina barn.

Att Säters skola får dåliga resultat i Lärarförbundets rankning är numera en trend men vad som gjorde mig ännu mer bekymrad var när jag tog del av årets LUPP-enkät. Enkäten besvaras av våra egna elever och mäter till stor del hur våra ungdomar mår och trivs i skolan. Det var ingen rolig sammanställning att ta del av. Sammanställningen av ungdomarnas svar från Säter visar tydligt att något hänt sedan 2015. Våra elever, främst tjejer upplever sig, stressade, att hälsan försämrats samt att de saknar stöd och trygghet i skolans undervisning.

Vad är det vi gör fel och hur ska vi få bukt med och vända den nedåtgående trenden i Säter skolor?

Hur gör vi hemma när vi städar trappen? Jag börjar i varje fall uppifrån. Ledning och styrning är A och O. Det har skett omrockader på tjänstemän i förvaltningen, vilket jag personligen tror var nödvändigt. Men kanske behöver fler obekväma beslut fattas. I skolans värld är det som i så många andra fall avgörande att organisationen styr tydligt men ödmjukt. Rätt person på rätt plats är avgörande för våra barns framtid. Vi har fantastiska lärare och medarbetare som dagligen kämpar för att ge våra barn den kunskap de behöver. Men får lärarna de stöd de behöver från ledning men även från oss föräldrar? Jag tror att denna aspekt är viktig.

Våra elever behöver involveras i skolans arbete för att känna engagemang och att de blir lyssnade på men framförallt att de känner att de får vara med och påverka. Jag tror att det är av stor vikt att kommunen följer upp LUPP-enkäterna för att skapa kunskap och få svar på varför resultaten har en nedåtgående trend.

Vi behöver våga prata om våra problem och svårigheter i skolan och ge snabb och rätt hjälp till de elever som behöver extra stöd. Även de tysta eleverna med problem behöver lyftas upp, då de ofta kommer i skymundan då de inte tar lika mycket plast.

Vi behöver med hjälp av elevhälsans team stödja de elever som har en bristande självkänsla, detta genom att bygga relationer och lyssna in individens intentioner och behov. Därför anser jag det också som nödvändigt att kommunen lägger pengar på att anställa en skolpsykolog.

Skolan måste få kosta men framförallt måste det till en strategi för att vända den nedåtgående trenden!

Caroline Willfox

Oppositionsråd Säter kommun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips