Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centerpartiets påstående om att Arbetsförmedlingen har misslyckats stämmer inte

Arbetsförmedlare går på knäna. 9 av 10 arbetsförmedlare har en så hög arbetsbelastning att man knappt eller inte alls hinner med sina arbetsuppgifter, visar alarmerande siffror från Akademikerförbundet SSR. Dessvärre är det ingen nyhet. Utmaningarna är nu större än någonsin när mer än hälften av de inskrivna är utrikes födda. Det råder det ingen tvekan om.

LÄS MER: Ungdomsarbetslösheten i länet är den lägsta på nästan tio år

Trots detta anser Centerpartiet att det ska ses som ett misslyckande att Arbetsförmedlingen nu efterfrågar mer resurser. I den skuggbudget som partiet presenterade förra månaden anger partiet att Arbetsförmedlingen har misslyckats med sitt uppdrag vad gäller etableringen av nyanlända och bör därför läggas ned.

Det är ett uttalande som sticker i ögonen och som även är felaktigt. Centerpartiet försöker mörka de positiva effekter som etableringsreformen har gett.

LÄS MER: Arbetslösheten minskar: "Jobben växer fram på bred front och det gynnar alla"

Partiets påstående om att Arbetsförmedlingen har misslyckats bygger nämligen endast på delrapporter från två granskningar som har gjorts av Riksrevisionen och Stockholms universitet, vilka Centerpartiet refererar till i sin skuggbudget.

Frågan man kan ställa sig är varför partiet inte refererar till resultaten i de slutrapporter som har presenterats? Riksrevisionen konstaterar nämligen i sin slutrapport baserad på hela nio delrapporter att en återkommunalisering, vilket Centerpartiet föreslår, inte är lösningen på integrationen. Riksrevisionen menar istället att Arbetsförmedlingen bör ha kvar ansvaret.  

FÖR DIG SOM PLUSKUND:

Jakten på den rätta kompetensen: "Jobbfest i Jalas Arena"

Resultaten från den andra slutrapporten, presenterad av forskare vid Stockholms universitet 2016 ,visar även att etableringsreformen har gett positiva effekter. Sedan Arbetsförmedlingen tog över ansvaret från kommunerna i december 2010 har fokus på arbetsmarknaden för de nyanlända stärkts, vilket var syftet med reformen.

Detta i form av både högre lönenivåer och ökad sannolikhet för nyanlända att vara sysselsatta. Myndighetens arbete ger alltså resultat. Myndigheten har lyckats nå regeringens mål två år i rad, trots att resurserna för personal, eller förvaltningsanslag, nästintill har halverats sedan 2010 samtidigt som antalet nyanlända har tiodubblats.

INSÄNDARE: Högerpolitik handlar bara om ojämlikhet - skriv det på valaffischerna

Trots detta anser alltså Centerpartiet att Arbetsförmedlingen ändå har misslyckats med sitt uppdrag, tvärtemot vad forskarna vid Stockholms universitet har kommit fram till.

Så svaret på varför Centerpartiet väljer att mörka resultaten, från de båda slutrapporterna, tycks vara enkelt. Granskningarna visar nämligen att Centerpartiets påstående om att AF har misslyckats i själva verket inte stämmer och skulle därför riskera att kullkasta partiets förslag.

 Johan Berg, arbetsförmedlare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel