Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags att (S)verige lär sig av övriga norden

Sveriges socialdemokrater har säkert många goda egenskaper, men självinsikt är nog inte en av dessa. När det stora antal dödsfall i Sverige på grund av covid-19 har uppmärksammats i hela världen menar 233 socialdemokrater att ”Sverige ska vara en internationell humanitär stormakt” (Aftonbladet, 4/7). Visserligen vill kanske dessa S-debattörer endast lyfta fram Sveriges migrationspolitik som ofta har varit både human och solidarisk.

Men klassisk socialdemokrati strävar efter solidaritet för alla, även äldre och sjuka på ålderdomshem och även deras vårdare utan skyddsutrustningar. Vill S-debattörerna fortfarande påstå att Sverige är en ”humanitär stormakt”? I så fall kanske Sverige är en humanitär stormakt som många i Sveriges grannländer nog är lättade över att inte tillhöra.

Särskilt i övriga norden har Sveriges höga antal dödsfall under pandemin uppmärksammats.

Sveriges dödsfall i covid-19 är flera gånger fler än i alla andra länder i norden.

Även om Sveriges statsminister Stefan Löfven har rätt i att Sveriges dödsfall inte är ”absolut världens sämsta” (Expressen, 17/6) är det tydligt att Sveriges dödsfall avviker betydligt från övriga norden. Detta är enbart ett exempel på hur Sverige under en längre tid har avvikit från övriga norden. Sedan flera år tillbaka har Sverige uppmärksammats i våra grannländer på grund av det stora antalet bilbränder, dödsskjutningar och sprängdåd som begås i Sverige. Sveriges egen myndighet BRÅ bekräftar detta; sedan 2013 ökar Sveriges dödliga våld när det i alla andra nordiska länder minskar. Denna utveckling är inte bara sorglig utan har även fått många socialdemokrater i norden att häpna.

Sverige var under lång tid en förebild för oss andra socialdemokrater i norden. Vi försökte uppnå de stora välfärdssatsningar som Sverige och dess socialdemokrater visade var möjliga.

Vi försökte uppnå de stora välfärdssatsningar som Sverige och dess socialdemokrater visade var möjliga

Att Sverige nu visar oss myndigheter som inte klarar av beredskap samt äldreomsorg som inte klarar av basal hygien i sin verksamhet gör oss konfunderade. Vad hände med Sverige? Var det privatiseringarna utan tillsyn och krav? Det är kanske särskilt sorgligt för oss socialdemokrater i norden att bevittna att så många av Sveriges socialdemokrater numera arbetar och profiterar sig inom alla de välfärdsverksamheter som numera är sålda och privatiserade.

Visserligen kan Sveriges socialdemokrater hävda att Sverige tar emot betydligt fler asylsökande än i de andra nordiska länderna, men det betyder inte nödvändigtvis att Sveriges migrationspolitik skulle vara mer human eller i högre grad leva upp till de internationella konventionerna än övriga nordiska länder. Inget enskilt land kan till fullo leva upp till asylrätten när över 65 miljoner människor är på flykt och ännu fler lever i stater som inte kan eller vill upprätthålla de mänskliga rättigheter som ofta kan ge legitimitet att söka asyl. I både Danmark och Norge har socialdemokrater arbetat med att utveckla en asylpolitik som beaktar asylrätten men samtidigt inser att varken de eller något annat land till fullo kan upprätthålla denna rätt utan begränsningar.

I Danmark publicerade socialdemokraterna 2018 ett manifest för en ny asylpolitik. På landsmötet 2019 antog det norska arbetarpartiet ett migrationsmanifest. I bägge dessa framförs en mer restriktiv hållning till irreguljära asylsökande samtidigt som de öppnar för större antal kvotflyktingar och större bistånd till flyktinghjälp utomlands. Om dessa manifest kan man ha olika åsikter om, men åtminstone är de mer genomtänkta en svenska regeringens Miljöparti som hänvisar till Astrid Lindgrens barnböcker i den migrationspolitiska diskussionen. Expressen 2.7 (S kopierar SD om migrationen)

I flera länder i norden har socialdemokrater styrt eller format migrationspolitiken i deras respektive länder. Det är märkligt att det är andra partier än det socialdemokratiska i Sverige som vill använda norden som ett riktmärke för deras migrationspolitik. Kanske anser de att övriga länder i norden inte är lika duktiga som de själva. Ett land som redan anser sig vara bäst kanske inte anser sig behöva lära sig av andra. Men är Sverige ”en humanitär stormakt” som ”står upp för asylrätten” som de 233 S-debattörerna hävdar? Att svenska socialdemokrater inte vill ha bestämda volymmål eller tak i direktiven till migrationskommittén är av föga betydelse för asylrätten när gränser hålls stängda för asylsökare.

När en svensk partiledare reste till gränsen mellan Turkiet och Grekland för att dela ut broschyrer till flyktingar om att ”Sverige är fullt” (Aftonbladet 4/3) fick denne kritik av den socialdemokratiske justitie- och migrationsministern, som menade att detta var ”helt oseriöst” och att S och SD ”arbetar på olika sätt”. Endast två dagar senare ger Sveriges socialdemokratiske utrikesminister sitt stöd för att hålla gränsen mellan Turkiet och Grekland stängd (SR 6/3, ”Utrikesministrarna: Försök inte ta er in i EU”). Visst kan broschyrer verka oseriösa i jämförelse med den tårgas och de gummikulor som flyktingarna fick möta från gränspoliserna som delvis bekostas av Sverige.

Sverige än ”humanitär stormakt”? Vad är det för en ”stormakt” som gömmer sig bakom grekiska gränspoliser? Kanske ett hyckleriets stormakt. Låt oss hoppas att Sverige på nytt kommer att vara ett land som har förmåga och vilja att skydda sin befolkning från pandemier och kriminalitet och ett land som kan vara ärlig om sin flyktingpolitik och förutsättningarna för att uppnå denna. En gång i tiden ville vi andra i norden lära oss av Sverige. I dag är det nog Sveriges tur att lära sig av norden.

Eythor Hilmarsson Socialdemokrat och medlem i Arbetarpartiet Fredrikstad, Norge

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips