Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags för nödlägesförklaring för klimatet

Annons

Denna debattartikel är tillika ett enskilt medborgarförslag till Dalarnas Regionfullmäktige.

I Parisavtalet 2015 beslutade världens nationer, att temperaturökningen bör begränsas till max 1,5 grader. Utifrån de åtgärder som hittills utlovats globalt tyder dock i nuläget ingenting på, att detta mål kommer att nås. Istället är vi på väg mot en närmast katastrofal uppvärmning på 3-5 grader.

Det är dags att börja behandla klimatkrisen som den kris den faktiskt är!

Det är dags att börja behandla klimatkrisen som den kris den faktiskt är!

Lokala och regionala myndigheter kan spela en avgörande roll i att nå en global krislösning och allt fler länder, regioner, städer och kommuner världen över deklarerar nu ett klimatnödläge.

Vår förhoppning är, att Dalarnas regionfullmäktige tar ytterligare ett kliv i sin strävan att vara en trovärdig del av klimatarbetet, och ser till att hjälpa till att visa vägen i denna klimatomställning.

Därför vädjar vi till Regionfullmäktige i Dalarna att anta nedanstående Dalaförslag, om en deklaration för klimatnödläge, som:

- erkänner och fastställer att vi befinner oss i ett klimatnödläge och att detta nödläge varar tills världens nationer säkerställt att 1,5-gradersmålet uppnås.

- erkänner att nödläget kräver tydligt ledarskap och massmobilisering, och att regionfullmäktige vidare åtar sig att i övrigt vidta de akuta, genomgripande åtgärder, som krävs för att klara 1,5-gradersmålet.

- ger regionen i uppdrag att skyndsamt ta fram en klimatnödlägesplan och prioritera planen i regionens strategiska arbete.

- fastställer att regionen i klimatnödlägesplanen prioriterar, att samarbeta med andra regioner och kommuner internationellt och nationellt, för att bygga upp kompetens och kunnande samt ta kompensatoriskt ansvar för en snabb omställning, tills högre nivåer tar sitt fulla, relevanta ansvar

- fastställer att regionen i klimatnödlägesplanen därtill tar på sig, att informera alla Dalabor om klimatnödläget, och samverka adekvat med lokala och regionala aktörer, för en skyndsam omställning.

Ett varmt tack Greta Thunberg för hennes banbrytande goda insatser för ett bättre klimat. Ett gott tack även till FFF, Fridays for future, och dess medlemmar och sympatisörer. Fler är välkomna att underteckna detta medborgarförslag, för en förklaring om nödläge för klimatet i Dalarna!

Ken Swedenborg

Caisa Adamek

Andreas Magnusson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips