Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags för trygga anställningar

Coronapandemin har visat med smärtsam tydlighet hur olika arbetsplatser såsom inom handeln och äldreomsorgen fungerar. I dessa yrken är majoriteten kvinnor, nyanlända och unga som har otrygga anställningar, trots det enorma behovet av personal. Det är häpnadsväckande och samtidigt så obekvämt tydligt.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) rekommenderar att visstidsanställningar inom äldreomsorgen schemaläggs för längre perioder. Men varken arbetsgivare eller fack vet om rekommendationen följs. Timanställningar är en av de största strukturella problemen som finns inom äldreomsorgen. Och till följd av detta drabbas kontinuiteten och kvalitén för de äldre.

Visstidsanställningar skapar oro när man inte vet från den ena dagen till den andra hur man ska jobba och hur ekonomin kommer att se ut. Man upplever att man inte kan tacka nej till jobb på grund av risken att inte bli inringd mer. Ofta har de inte heller rätt till sjuklön och därför blir inte valet att stanna hemma lika självklart.

Deltidsanställningar lämnar hela makten åt arbetsgivaren. Det är smidigt och billigt. Men i kölvattnet av de premisserna följer allvarliga konsekvenser. Otrygga anställningar påverkar inte enbart individen utan även hela samhällsutvecklingen i stort. Ett jämlikt samhälle förblir därför utopiskt när allt fler hänvisas till bemanningsenheten och delvis till utanförskap när man måste vara tillgänglig och hela ens fritid hamnar i utanför. Detta främjar inte någon.

Skrota alla bemanningsenheter som har till uppgift att sms-anställa personal

Observera att det vi talar om är den givna strukturen som vi vill komma ifrån.

Under pandemin har det blivit mycket viktigt av att vara hemma vid sjukdomssymptom.

Enligt rekommendationer från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), att timvikarier ska kunna anställas under längre tid och få månadslön - har inte gett någon effekt. Det privata omfattas heller inte av rekommendationen, vilket är beklagligt.

Det är hög tid, efter 120 år av systematiska och strukturella fel, att arbetsgivaren värnar om sina anställda och erbjuder trygga anställningar.

Skrota alla bemanningsenheter som har till uppgift att sms-anställa personal i de yrken där kontinuiteten är en viktig aspekt, som för de äldres livskvalitet.

Så länge bemanningsenheten existerar så blir det ingen förändring. 120 år av otrygghet måste ta slut. Nu!

Katarina Gustavsson

gruppledare för kristdemokraterna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips