Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags för världens ledare att inse nyttan med trädjordbruk

Annons

I dagarna samlas representanter för hela världen i New York för att diskutera vad som måste göras för att stoppa klimatkrisen. Ett tema handlar hur vi ska producera mat och bruka marken på ett mer hållbart sätt. Agroforestry, trädjordbruk, är en av lösningarna.

I början av augusti släppte FNs klimatpanel en rapport som visar att jordbruk och annan markanvändning står för 23 procent av människans utsläpp av växthusgaser. Ska vi begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader och åtminstone väl under två grader, krävs därför krafttag för att ställa om markanvändningen till mer hållbart jordbruk. Jordens medeltemperatur var i juli 1,2 grader högre jämfört med förindustriell tid, den högsta temperatur som uppmätts för en enskild månad. En av de lösningar som nämns i rapporten är agroforestry – trädjordbruk.

Agroforestry, att plantera träd bland grödor, bidrar till att minska mängden koldioxid genom att kol binds i träd och mark. Agroforestry hjälper också människor att anpassa sig till klimatförändringars effekter, då träd binder jorden och skapar motståndskraft mot skadeinsekter, torka och översvämningar. Träden ger också frukt och nötter, som kan ätas eller säljas, djurfoder, byggnadsmaterial och eldningsved, och till ökad bördighet och biologisk mångfald.

Resultatet blir säkrare och större skördar, och möjlighet till mer varierad kost och ekonomisk säkerhet till bonden, som kanske kan skicka sina barn till skolan eller investera i sitt lantbruk för överskottet.

Vi-skogen, som arbetar med agroforestry och andra hållbara jordbruksmetoder i östa Afrika sedan 80-talet, kommer att finnas på plats i New York för att uppmärksamma makthavare och klimataktivister på fördelarna, och kräva att större satsningar görs.

Agroforestry är en metod som bevisligen fungerar, som inte är beroende av kostsamma tekniska lösningar, och skapar både social och ekologisk hållbarhet.

Vi uppmanar nu Sveriges regering, liksom väldens andra ledare, att:

- Öka kunskapen om fördelarna med trädjordbruk. Det finns mycket kunskap och forskning, men den behöver spridas till fler!

- Öka anslagen till agroforestry. Det finns en potential att omvandla utarmade landskap och odlingsmarker med agroforestry.

På fredag genomförs vad som tros bli den största demonstrationen för klimatet någonsin. Människor vill se förändring. Låt oss ta vara på de metoder som redan finns att hindra klimatförändringar och bidra till en mer hållbar värld.

Maria Schultz, verksamhetschef Vi-skogen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips