Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dalarna behöver säkra sitt vatten för framtiden

Hela Sverige står inför fortsatta utmaningar för att klara av att ge sina invånare en trygg vattenförsörjning även i framtiden. En ny rapport visar hur de årliga investeringsbehoven på bara några år ökat från 16 till 23 miljarder kronor när klimatet förändras, befolkningen omfördelas och gamla anläggningar ska förnyas och klara skarpare miljökrav. Dalarna är inget undantag. Här behöver vi stora reinvesteringar men också nyinvesteringar i bland annat nya vattenverk och uppgraderingar av avloppsreningsverk. Inte minst kräver besöksnäringen tryggt och säkert vatten. Men kloka beslut idag kan bli steg mot en grön omställning och en verklig cirkulär ekonomi.

Rent och friskt vatten i kranen, dygnet runt, året om. I nästan obegränsad mängd och till en kostnad som få ens reflekterar över. Och när vi använt det till tvätt, disk, mat och dusch så försvinner det iväg på något magiskt sätt, renas och skickas ut i kretsloppet igen. Inget som ska bäras hem, sorteras och kånkas tillbaka till en återvinningsstation. Genialiskt och något vi tar för givet. Men faktiskt inte självklart.

Ledningsnäten, vattenverken och avloppsreningsverken byggdes ut, med generösa statsbidrag, under 50-, 60- och 70-talet och är idag ofta helt avskrivna - men fortfarande i drift. Ledningsnätet behöver förnyas för att slippa läckor, avbrott och kokningsrekommendationer. I vårt län är avstånden stora, vilket är en utmaning i sig, med långa ledningar, många anläggningar och begränsad arbetsmarknad för våra kompetensbehov.

I rapporten Investeringsbehov och framtida kostnader för kommunalt vatten och avlopp – 2020 som Svenskt Vatten, branschorganisation för de kommunala VA-organisationerna, nyligen publicerade, framkommer hur stora behoven är.

Här i Dalarna pågår redan idag en mängd stora projekt i form av till exempel nya vattenverk och vattentäkter, uppgraderade och utbyggda avloppsreningsverk, nya ledningsnät för exploateringar och nya överföringsledningar inom och mellan kommuner. Det ställer stora krav både på finansiering, organisation och tillgång på kompetens. Bara i Smedjebacken och Ludvika behövs 320 miljoner de närmaste tio åren enbart till reinvesteringar i ledningsnätet för att klara en förnyelse vart 100:e år.

Allt detta måste betalas på ett eller annat sätt om vi ska fortsätta att ha lyxen av rent dricksvatten i kranarna och friska sjöar och hav. Svenskt Vattens bedömning om att taxorna i snitt i Sverige behöver fördubblas i fasta priser de närmaste 20 åren ligger fast. 

För att klara av detta måste kommunerna i Dalarna samverka ännu mer. Många har redan idag olika samarbetsformer och gemensamma bolag. Fler behöver överväga något liknande men vi behöver också ändringar i lagstiftningen som medger till exempel gemensamma taxor i flera kommuner. Idag tar skatteutjämningen ingen hänsyn till kostnader för vatten och avlopp.

Ansvariga kommunpolitiker här i regionen behöver fatta kloka, långsiktigt hållbara beslut, beslut med bäring under resten av seklet. Belöningen kommer inte att komma den här eller nästa mandatperiod. Men ser man över sina taxor och organisationer, samverkar mer och ser till att invånarna förstår hur det rena vattnet hamnar i kranen och var det tar vägen – ja då har man tagit ansvar och förtjänar all respekt från väljarna, deras barn och barnbarn.

Investeringar i samhällskritisk infrastruktur skapar förutsättningar för näringslivets utveckling. Och till på köpet kommer unga människor med intresse för både miljöfrågor och digitalisering att lockas till en hittills anonym, oftast underjordisk, bransch. Allt behövs för framtidens cirkulära samhälle.

Ingemar Hellström (S)

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Smedjebackens kommun

Styrelseledamot, Svenskt Vatten

Elisabeth Unell (M)

Styrelseordförande, Svenskt Vatten

Pär Dalhielm

VD, Svenskt Vatten

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips