Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dalarna ska bli bättre

Debatt: Landstinget Dalarna

I Dalarna ska Du känna dig trygg när du blir sjuk. Vård och välfärd ska finnas för alla oberoende av hur mycket pengar du har i plånboken eller var du kommer ifrån. Så många som möjligt ska få leva långa friska liv. Tyvärr är vi inte där idag.

Låt oss ta en tur med Dalatrafiks bussar och tåg genom länet. Vi tar tåget från Leksand till Mora, byter till buss 141 till Orsa. På den resan har medellivslängden för en kvinna minskat med tre år. Om du bor i Leksand och är kvinna förväntas du leva nästan tre år längre än om du är kvinna i Orsa.

Vi åker linje 111 från Smedjebacken till Borlänge, där tar vi tåget till Rättvik. På vår resa, om vi varit män, hade medellivslängden ökat med fyra år. En man i Rättvik förväntas leva fyra år längre än en man från i Smedjebacken.

Om du bor i Dalarna är risken för högt blodtryck och diabetes högst om du enbart gått nioårig grundskola. Risken är minst om du pluggat på högskolan. Detsamma gäller hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och psykisk sjukdom.

Ett samhälle så ojämlikt, som skillnaderna i hälsa avslöjar, är inte acceptabelt. Inte om vi tror och vill att vår välfärd ska ge människor nya möjligheter att leva bra liv.

Välfärden är ett smart system. Vi får alla del av sjukvård, utbildning, försäkringar och annat vi behöver under olika perioder i livet. Och vi sparar pengar tillsammans genom att dela på kostnaderna.

Välfärden är fantastisk på många sätt. Men vi vet också att den inte alltid håller måttet. Bara skillnaderna i medellivslängd är tyvärr ett bevis för det.

Många människor pratar med mig om sin oro för vad som händer när de behöver vår gemensamma välfärd. De är oroliga för att förskola, sjukvård och äldreomsorg inte ska vara tillräckligt bra. De är oroliga för att pensionen inte kommer räcka till. Och för att ekonomin inte ska hålla om någon i familjen blir sjuk. Vi tar den oron på allvar.

Syftet med vår välfärd är inte bara att vara en smart och ekonomisk lösning på gemensamma behov – det är också en strävan efter ständig utveckling. Varje generation ska ha det bättre än sina föräldrar. Jämlikheten ska öka i skolan, vården och omsorgen.

Här har samhället delvis svikit. Vi lever i sviterna efter åtta år av borgerligt styre med nedskärningar, försämringar och urholkning av våra gemensamma välfärdsresurser.

Dalarnas landsting har haft stor ekonomiska underskott och en otydlig styrning av verksamheterna. Vi vänder nu den utvecklingen.

Landstingets ekonomi stabiliseras och vi kan nu göra en långsiktig planering. Det tryggar välfärden och vården i Dalarna.

Oavsett vem du är eller var du bor ska du få en lika bra vård och ingen ska behöva vänta en dag för länge på rätt vård. Sjukvården ska bli mer likvärdig och väntetiderna kortare. Vi ska sluta hälsoklyftorna, som bland annat beror på klass och kön.

Offentlig sektor ska bli en bättre arbetsgivare och arbetskamraterna i välfärden fler. Att arbeta heltid måste bli en rättighet, arbetet mot stress och sjukskrivningar mycket bättre. Bättre villkor i offentlig sektor är en kvalitetsfråga, men också en av vår tids stora jämställdhetsfrågor.

Genom en bättre styrning och smartare användning av skattemedel ska välfärden bli bättre och starkare både idag och imorgon.

Elin Norén (S) är ordförande i Dalarnas Hälso- och sjukvårdsnämnd