Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dalarnas bibliotek riskerar att privatiseras

Privatiseringarna av samtliga bibliotek i Nacka är idag verklighet, där de borgliga partierna styr. Trots detta faktum tycks debatten sakna ett landsbygdsperspektiv. Vi verkar tro att biblioteken runt om på landsbygden står säkra mot privatiseringarna, men kanske är det bara en tidsfråga innan denna nyliberala syn på biblioteksverksamheten når Dalarna.

En stor risk med privatiserade bibliotek berör tillgängligheten och utbudet. På privatiserade bibliotek är risken stor att böcker som inte skapar lönsamhet exkluderas i utbudet, exempelvis litteratur på minoritetsspråken. Om privatiseringarna drabbar landsbygden finns inte heller möjligheten att ta tunnelbanan några stationer bort för att besöka ett kommunalt bibliotek. Om landsbygden får privatägda bibliotek, är det vad som finns att tillgå.

Biblioteken är vår gemensamma bokhylla och det är dags att ta fighten för biblioteken, innan privatiseringarna av biblioteken når Dalarna

Idag ser vi redan väldigt begränsade öppettider på biblioteken på landsbygden, ibland så illa som enbart några timmar i veckan. Detta är något som kan bli ännu sämre i och med marknadens intåg i biblioteksverksamheten. Dessutom är risken ständigt närvarande att det privata biblioteket går i konkurs.

Biblioteken är idag så mycket mer än enbart bibliotek, inte minst på landsbygden. Det är platsen för konstutställningar, föreläsningar, arkiv, läsning av dagstidningar, teaterföreställningar, bokcirklar, lånedator, barnaktiviteter och studieplats.

SVT rapporterar att år 2018 levde omkring 1,1 miljoner människor i digitalt utanförskap. Detta är ett stort demokratiproblem där biblioteken har en avgörande roll i att möjliggöra tillgången för lånedator och avgiftsfritt internet. På många orter på landsbygden finns det dessutom en avsaknad av civilsamhället som bjuder in till föreläsningar, bokcirklar och konstutställningar. Sett till eftergymnasiala studier utgör även de kommunala biblioteken på mindre orter en möjlighet för utbudet av kurslitteratur samt underlättar för distansstudier. På så sätt utgör hotet om privatiseringar av biblioteken ett större hot på landsbygden där biblioteken är stora bärare av det totala kulturutbudet.

Kultur är en viktig landsbygdsfråga och biblioteken en del av folkbildningen. Vi ser behovet av att öka läsandet bland barn och ungdomar. Vi ser hur det digitala utanförskapet växer, samtidigt som klassklyftorna ökar. Frågan är hur partierna som uppmuntrar till privatiseringar av det offentliga ställer sig när landsbygdens tillgång till kultur blir direkt hotad. Biblioteken är vår gemensamma bokhylla och det är dags att ta fighten för biblioteken, innan privatiseringarna av biblioteken når Dalarna.

Johanna Karlén, Kassör SSU Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips