Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför är SD ett rasistiskt parti

Häromveckan blev jag i min yrkesroll som kommunikationsansvarig för ett forskningsinstitut och samtalsplattform utsatt för en viral hatstorm från sverigedemokrater och deras sympatisörer. Orsaken var att SD inte bjudits in att medverka vid ett seminarium dit vi bjudit in övriga riksdagspartier.

Bland hundratals kommentarer som jag fick i sociala medier kallade man mig för parasit, apa, fähund, att jag borde få sparken. Någon stalkade och hängde ut en familjemedlem med namn och bild och epitet vänsterextremist. Samma person hotade med att starta krig, vilket såklart kändes skrämmande. Andra kommentarer hade en mer civiliserad ton, man ville helt enkelt veta varför vi inte bjöd in SD, och det kan jag förstå. Mitt enkla svar är, för att partiet är rasistiskt.

Det svåra med att avslöja SD:s egentliga intentioner är att hela skalan finns representerad i partiet som har allt från helt legitim kritik av migrationspolitiken till otvetydig rasism och fascism

Anledningen var samtidigt tvådelad. Vi ville dels få en konstruktiv debatt om hur vi löser Sveriges bostadspolitiska utmaningar, inte om migrationen som enligt SD själva, är centralt i deras bostadspolitik – där grupper ställs mot varandra. Vi ville också skydda våra deltagare och tittare från att utsättas för de kränkningar, den främlingsfientliga retorik, och rasistiska uttalanden som SD:s företrädare gjort sig skyldiga till så många gånger tidigare. För den som vill se exempel rekommenderar jag att läsa en artikel från tidningen Expo som samlat några av de värsta citaten.

Baserat på bland annat citat som dessa är min bestämda uppfattning att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, en uppfattning som också delas av forskare. En av de SD-sympatisörer jag diskuterat med i kommentarsfälten heter Christian, han höll inte med mig. Christian hade till skillnad från många andra en god ton och förde ett sakligt resonemang om att SD inte gör skillnad på hudfärg och därför inte är rasister.

Mitt svar till Christian är att det inte stämmer med hur begreppet används och betyder idag. Det ställer inte heller SD i bättre dager eftersom partiets företrädare pratar nedsättande om och generaliserande och fördomsfullt om muslimer, det vill säga religion, som är en av de sju definierade diskrimineringsgrunderna i lagen.

Givetvis bör man göra skillnad på SD:s sympatisörer och partiets ideologi som inte alla delar av dem som röstar på SD. Men sett till helheten, historiken, politiken och företrädarnas uttalanden är SD ett rasistiskt parti. Det svåra med att avslöja SD:s egentliga intentioner är att hela skalan finns representerad i partiet som har allt från helt legitim kritik av migrationspolitiken till otvetydig rasism och fascism som har stora likheter med den retorik och politik som Nazityskland och Adolf Hitler representerade.

Sedan SD kom in i riksdagen tycks man dock ha tränat på och finslipat retoriken för att hålla sig inom ramen för vad samhället och lagen accepterar. Men då och då slinter tungan eller järnröret hos partiets företrädare vilket skapar skandalrubriker och polisanmälningar som måste krishanteras.

Flera ledande företrädare har en bakgrund inom den extrema vit-makt miljön och fortfarande har en i grunden rasistisk syn på människor

Någon utesluts, tar time out och man pratar om nolltolerans, men rätt var det är händer det igen. Och det händer sannolikt oftare inom SD eftersom flera ledande företrädare har en bakgrund inom den extrema vit-makt miljön och fortfarande har en i grunden rasistisk syn på människor.

Jag, som politisk kommunikatör och specialiserad på bostadspolitik, är långt ifrån expert på rasismens anatomi. Men det behöver man inte vara för att se likheterna mellan SD och andra rasistiska rörelser i historien och runt om i världen, i synnerhet om man kan sin historia.

Därför är Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti:

- SD romantiserar likt Nazityskland om fosterlandet, där man gör en snäv exkluderande tolkning av vad som är svenskt och hur en svensk bör vara. Detta tar sig ibland subtila uttryck i exempelvis synen på god arkitektur, vilka högtider som ska firas, "att svenskar skakar i hand", och om hur kvinnor ska vara. Sverigedemokraterna tycks ha en total oförståelse kring att kulturen och samhället ständigt förändras och utvecklas eller att Sverige alltid varit ett mångkulturellt land där vi måste kunna samsas och visa, ett ibland stort mått av tolerans.

- SD utser likt nazisterna ett antal syndabockar för allt som inte står rätt till i samhället. Då på 30- och 40-talen var det framförallt judar, nu är det framförallt muslimer som man tillskriver dåliga egenskaper och som orsaken till problemen i samhället. Våldtäkter är ett hos SD populärt tema man använder för att skrämma människor, och som man hävdar är vanligt bland muslimer samtidigt som man undviker att lyfta det generella problemet med mäns våld mot kvinnor. Istället motarbetar man och förlöjligar dem som verkar för ökad jämställdhet mellan könen och kampen mot förtryck av HBTQ-personer.

- Likt nazisterna förenklar SD ofta komplexa samhällsutmaningar till att handla om en enda fråga, invandringen. Det gäller även Sverigedemokraternas bostadspolitik.

- Likt nazisterna har SD en alarmistisk retorik om det röda hotet – där man klumpar ihop centerpartister, socialdemokrater och vänsterpartister som i regel förenas kring humanistiska värderingar, med kommunistiska diktaturer och våldsverkare. Såklart finns det rötägg i alla partier men till skillnad från SD har inte övriga riksdagspartier några större problem med att hålla sådana personer borta från maktpositioner i partiet, och har till skillnad från SD till stora delar gjort upp med och tagit avstånd från sina i vissa delar mörka historia.

- SD gör precis som Donald Trump en stor affär av att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken, men undviker att nämna det faktum var tjugonde förtroendevald SD-politiker har åtalats för brott, vilket är fler än hos övriga riksdagspartier! Att kriminalitet bland invandrare, SD-politiker och befolkningen i stort med stöd kan förklaras med socioekonomiska faktorer såsom fattigdom, utsatthet och missbruk är inget SD någonsin lyfter. Varför?

- Likt alla fascister hyllar SD stereotypa manliga egenskaper, såsom styrka, hårdhet, aggressivitet och föraktar motsatsen, ömhet, omsorg, som de avfärdar som "snällism", "snöflingor", naivitet och tecken på svaghet. SD har liksom vit makt- miljön en omvittnat sexistisk kultur som fått kvinnor i partiet att avgå efter ha blivit utsatta för sexuella trakasserier

- Att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på en fråga från journalister väljer Ungerns Victor Orban som gjort stora inskränkningar i demokratin framför Tysklands Angela Merkel, och i en annan intervju likställer Rysslands Vladimir Putin som de facto är en diktator - med den liberala folkvalde fransmannen Emmanuel Macron säger något om hans demokratisyn.

Avslutningsvis vill jag framhålla att jag är tacksam för det samtal jag och SD-sympatisören Christian hade i kommentarsfältet på Facebook, som varit saklig och respektabel.

Jag vill inte heller skuldbelägga människor som sympatiserar med eller röstar på SD. Jag kan förstå den frustration många människor känner i sina liv kring ekonomiska orättvisor, segregation, armod och rädsla för det främmande, tillsammans med den snabba och delvis brutala förändring samhället genomgår, avseende urbanisering, digitalisering, psykisk ohälsa och ökad ojämlikhet. Jag är också orolig för framtiden, för klimatet, corona och de ekonomiska konsekvenserna av nedstängningen av samhället.

Skillnaden är att jag inte tror att lösningen på alla dessa frågor är att ställa grupper mot varandra. Sverige är ett av världens rikaste länder. Sverige har ett moraliskt ansvar att göra vad vi kan för att hjälpa människor på flykt från krig och förföljelse och som medborgare och demokrater har vi en skyldighet att stå upp mot rasismen oavsett var och i vilken form den visar sig.

Erik Normark

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips